Европейските лидери се събират в Брюксел, за да преговарят бъдещето на ЕС

Лидерите на държавите членки в ЕС се събират в Брюксел на двудневна среща на върха, която по всяка вероятност ще бъде доминирана от темата за Брекзит. Още преди провеждането на референдума, датите на срещата бяха изместени, за да не съвпадат с вота във Великобритания.

Преди резултатите от референдума да превърнат Брекзит във водеща тема в Европа и света, се очакваше лидерите да обсъждат мерки за справяне с бежанската криза, както и дали да бъдат удължени икономическите и политическите санкции срещу Русия във връзка с кризата в Украйна.
Но след обрата във Великобритания, единството на съюза и неговото бъдеще ще са в центъра на преговорите.

Преди началото на срещата Европейският парламент (ЕП) ще има извънредна двучасова сесия (11-13 часа българско време). Очаква се изказвания да направят председателят на Европейския съвет Доналд Туск, лидерът на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, както и партийни лидери, в това число водачът на британските националисти Найджъл Фараж.

Премиерът на Великобритания в оставка Дейвид Камерън ще участва в срещата във вторник, като на работна вечеря около 21 часа трябва да запознае останалите правителствени ръководители и държавни глави с политическата обстановка в Обединеното кралство и причините, довели до победа на лагера за Брекзит.

Разговорите за отделянето на Острова от ЕС продължават и на работна закуска в сряда, на която обаче Камерън няма да присъства.

Най-належащият проблем, който стои в момента пред Лондон и Брюксел, са разногласията кога да бъде задействана процедурата по чл.50 от Лисабонския договор, която урежда излизането на страна членка. Германия и Франция настояват за бързо излизане на Великобритания от Евросъюза и категорично отхвърлят възможността за преговори, преди да бъде активиран чл. 50 от Договора за ЕС. В същото време засега Лондон не показва признаци за взимане на такова решение преди избирането на нов премиер, което се очаква не по-рано от септември.

 

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *