Европейските лидери се събират на извънредно заседание в Брюксел

 Въпреки намеренията да бъде прието окончателно решение за радикални антикризисни действия, не е ясно дали и на днешната, поредна среща, ще се стигне до резултати. Три са основните решения, които трябва да бъдат приети днес с цел да успокоят финансовите пазари и растящия страх от общоевропейска рецесия. Първо – да се опрости част от дълга на Гърция, за да се избегне фалит на страната и ако в началото на този разговор ставаше дума за отписване на 20% от задълженията, днес вече се говори за 50-60 на сто.
Друго очаквано с днешна дата решение е европейските банки да бъдат рекапитализирани с 100 млрд. евро. Това като че ли е и най-малко спорният въпрос след като преди дни финансовите министри на 27-те се разбраха за тази сума.
Най-много са въпросителните около третото важно решение, което трябва да вземат европейските лидери- за увеличаване над два пъти на специалния фонд за закъсали икономики или европейски механизъм за финансова стабилност. Той трябва да нарасне от сегашните 440 млрд. евро до 1 трилион като гаранция, че Европа, при нужда, ще може да спаси и по-големи страни от Гърция, Ирландия или Португалия. Това увеличение обаче освен от държавните и правителствени ръководители ще зависи и от германския Бундестаг, който часове преди срещата на върха трябва да даде на Ангела Меркел мандат да го подкрепи. Прогнозите са по-скоро положителни, но има и скептици, които смятат, че предстоят още спешни срещи докато Европа постигне съгласие как да се противопостави на кризата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *