Европейските пазари отвориха с повишения

Известна подкрепа на апетита за риск дават покачването на европейските индекси и публикувана от MarketWatch прогноза на главния икономист на Goldman Sachs, Ян Хациус. Той твърди, че рискът от двойна рецесия е намалял значително, като въпреки че през последното тримесечие на миналата година БВП на САЩ падна с 0.1%, последните данни за безработицата, търговията на дребно, продажбите на автомобили и производствената дейност, предполагат ускоряване на икономическата активност.
Индексът на сините чипове Dow се покачва с 0.35%, до 14 028 пункта. Технологичният Nasdaq печели 0.28%, до 3 201 пункта, а широкият S&P 500 е нагоре с 0.34%, до 1 525 пункта.
Сливането на Office Depot Inc. и OfficeMax Inc. също подкрепя позитивните нагласи на инвеститорите. Двете компании са в напреднал процес на преговори, като се очаква сделката да бъде осъществена със замяна на акции, по данни на WSJ. Office Depot Inc. поскъпва с 25.6%, а пазарната капитализация на OfficeMax Inc. нараства със 17.9%.
Курсът на еврото се покачва срещу долара, подкрепен от апетита за риск, въпреки че днес бившият италиански премиер, Силвио Берлускони обяви, че ако Европейската централна банка не стане кредитор от последна инстанция, „някои страни ще бъдат принудени да напуснат еврозоната.“ Единната валута поскъпва с 0.11%, до 1.3366 долара.
Оптимизмът на европейските инвеститори се засили в средата на сесията. За това допринесе изненадващо силното повишение на индекса на ZEW за икономическите очаквания в Германия, до 48.2 пункта през февруари, спрямо 31.5 пункта през януари.
В Лондон FTSE 100 се покачва с 0.36%, до 6 341 пункта. Във Франкфурт DAX е нагоре с 0.74%, до 7 685 пункта. В Париж CAC 40 печели 1.01%, до 3 703 пункта.
Еврото поевтинява с 0.11%, до 1.3336 долара, докато доларовият индекс DXY е нагоре с 0.02%, до 80.65.
Цената на лекия суров петрол сорт Брент с доставка през април се повишава с 0.02%, до 117.40 долара за барел.
Европейските пазари отвориха с повишения. Предпазливостта от азиатската сесия сесия не се пренесе в Европа. Влияние за това оказват не толкова икономическите фундаменти, а очакванията за позитивен старт на сесията в САЩ, където вчера фондовите борси почиваха. В момента, след силното възходящо движение от началото на годината, пазарите преминават през консолидация, като индексите се колебаят в близост до достигнатите нива, докато инвеститорите търсят нов дългосрочен тренд.
Стратезите за фондовите пазари на Bank of America Merrill Lynch заявиха предпазлива позиция по отношение на акциите в САЩ през следващите три до шест седмици, въпреки че наскоро подобриха средносрочната си прогноза от неутрална към позитивна за следващите три до шест месеца.
Според Merrill Lynch нагласите на инвеститорите са силно позитивни, но са налице притеснения за краткосрочните перспективи.
Рефлационните политики на централните банки имат положителен ефект върху апетита за риск в перспектива, но засега тези политики имат слабо въздействие върху икономическата активност.
В Лондон FTSE 100 се покачва с 0.16%, до 6 328 пункта. Германският индекс на сините чипове DAX нараства с 0.59%, до 7 673 пункта, а в Париж CAC 40 печели 0.79%, до 3 696 пункта.
По-силно влияние върху движението на пазарите в Европа могат да окажат данните за икономическото доверие в Германия през февруари, които ще бъдат публикувани днес.
При валутите, еврото остава под натиск, породен от новите атаки срещу италианския дълг, заради предсрочните избори в страната, до които остава малко повече от седмица. Единната валута поевтинява с 0.04%, до 1.3351 ERU/USD, въпреки че получава подкрепа от апетита за риск на фондовите пазари.
Фючърсите на перола сорт Брент с доставка през април поевтиняват с 0.09%, до 117.28 долара за барел. В същото време цената на краткосрочните контракти за американския WTI пада с 2%, до 95.36 долара за барел. Огромната разлика между стойността на деривативите за двата основни сорта международно търгуван петрол вероятно скоро ще доведе до значителна корекция на пазара.
Днес основните азиатски индекси падат. В Хонконг казино операторите реализираха сериозни загуби след публикуването на анализ на Deutsche Bank, в който се посочва, че акциите на игралната индустрия в Макао вече са поскъпнали с 15% от началото на годината, докато приходите им са нараснали едва с 2% на годишна база през февруари, при прогнози за увеличение с 10%.
В Китай компаниите от имотния сектор са под натиск, след като централната банка предложи 28-дневни споразумения за обратно изкупуване на дълг, с които цели да изтегли от пазара 30 млрд. юана /4.8 млрд. долара/. Това може би е стартът на очакваното затягане на паричната политика на Китайската народна банка.
В Токио инвеститорите прибират печалби след силните повишения на индексите в понеделник, подкрепени от поевтиняването на йената.
Така японският Nikkei 225 пада с 0.31%, до 11 372 пункта. В Хонконг Hang Seng губи 0.79%, до 23 198 пункта. А в Шанхай CSI 300 се понижава с 1.72%, до 2 380 пункта.
На валутните пазари апетитът за риск също е ограничен. Еврото поевтинява с 0.09%, до 1.3340 долара. А йената поскъпва с 0.48%, до 93.5100 USD/JPY. Доларовият индекс DXY отстъпва с 0.05%, до 80.58.
Фчюърсите на американския лек суров петрол с доставка през март поевтиняват с 1.97%, до 95.39 долара за барел. Вчера стоковата борса в Ню Йорк не работеше заради Деня на президентите. Анализ на Merrill Lynch прогнозира, че в „Съединените щати, нарастването на добива от шисти, създава риск за 50 долара за барел в 18-24 месечен хоризонт“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *