Европейските филиали на Леман Брадърс може да поискат до 100 милиарда долара от централата в САЩ

Бившите европейски филиали на фалиралата американска банка Леман Брадърс (Lehman Brothers) възнамеряват да подадат жалби и да поискат до 100 милиарда долара от бившата си централа, пише в електронното си издание в. „Файненшъл таймс“.

Жалбите са подготвени от консултантската компания ПрайсУотърхаусКупърс (PriceWaterhouseCoopers), която действа като съдебен администратор на основните дейности в Европа на Леман Брадърс. Нейният сътрудник Тони Лоумъс твърди пред „Файненшъл таймс“, че жалбите са от твърде различно естество и „извънредно сложни“, като много от тях са свързани с гаранции на централата, дадени на нейните филиали. Повече от 100 бивши филиали на Леман Брадърс в Европа искат да им се плати за работата с клиенти и кредитори след обявяването на фалита.

Леман Брадърс обяви фалит през септември 2008 година заради дългове, възлизащи на над 613 милиарда долара и поиска защита от кредитори по силата на американския закон за фалитите. „Файненшъл таймс“ уточнява, че съгласно решението на американския съд жалбите трябва да бъдат подадени до 22 септември. От своя страна в европейските филиали на Леман Брадърс постъпват жалби от клиенти, които искат да им бъдат изплатени милиарди долари.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *