Европейските финансови министри обсъждат мерки срещу рецесията

В момент когато еврото достигна най-ниската си стойност спрямо долара от една година насам, европейските финансовите министри се събират в Ница, за да дискутират начините да бъде избегната рецесия на Стария континент. Същевременно комисарят по вътрешния пазар и услугите Чарли Маккрийви предупреди, че Европа няма да се справи с колапс на кредитния пазар като американския, предаде EUobserver.com.
Вчера еврото достигна 1.3893 долара – най-ниското му ниво от година насам. Само през тази седмица европейската валута загуби 1.9% от стойността си. Причината за това са страховете, че Европа влиза в техническа рецесия (липса на растеж на икономиката за две поредни тримесечия).
От днес до неделя (12.09.08-14.09.08) европейските финансови министри ще анализират ситуацията и ще обсъдят как да се справят с проблема. Положението е сериозно и това се потвърждава от думите на комисаря по икономика и финанси Хоакин Алмуния, който призна, че глобалната криза на финансовите пазари е засегнала европейската икономика повече, отколкото Брюксел е смятал за възможно.
Сега ЕК предвижда рецесия в Германия, Испания и Великобритания до края на годината, а прогнозите за третото тримесечие не са оптимистични и за еврозоната като цяло. Въпреки това икономистите не очакват ЕЦБ да намали основната си лихва т.е. всякакви мерки за стимулиране на икономиката ще трябва да дойдат от националните правителства. Но предвид строгият контрол върху размера на бюджетните дефицити, които се налага в ЕС, не е ясно как могат да се намалят още повече данъците или да се реализират проекти за подпомагане на определени отрасли.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *