Европейският парламент подкрепи усилията на Комисията за структурни реформи в страните – членки

Европейският парламент ( ЕП) подкрепи усилията на Европейската комисия за ускоряване на структурните и фискалните реформи поискани от Европейския съюз (ЕС) от всяка държава-членка годишно, в рамките на т.нар „Европейски семестър“.

„Реформите и фискалната консолидация са правилният начин за намаляване на безработицата и бедността в държавите-членки, които са най-засегнати от финансовата криза, както и да се помогне на еврозоната в замяна на устойчивото развитие“ – това заяви полският европратеник Дариуш Росати, представяйки доклад в Европарламента.

„Европейският семестър“, който започна през 2010 г. след дълговата криза в еврозоната, позволява на държавите-членки да извършват координация в бюджетните и икономическите си планове за всяка година, а така също дава право на Комисията, в сътрудничество с държавите-членки, да осигурява специални препоръки за всяка страна при тяхното прилагане.

Досега държавите-членки се справят сравнително бавно с изпълнението на конкретните препоръки, т.е. през 2013 г. са били приложени само 9 процента от тези препоръки, а цифрата за миналата година е още по-ниска. Според Европейската комисия, 28-те страни-членки през 2014 г. са приложили само 12 от общо 157 препоръки, т.е. 7,5 процента.

„Европейският семестър трябва да се възприема сериозно от страна на държавите-членки. Ниското изпълнение е впечатляващо. Независимо от това дали те са големи или малки, всички държави-членки трябва да спазват Пакта за стабилност и растеж. Те биха могли да използват както своята гъвкавост, така също и да спазват единните правила“, добави Росати.

Въпреки, че се очаква от всички държави-членки през 2015 г. да постигнат растеж, възстановяването все още е твърде крехко и еврозоната е изправена пред безработица от 12 процента, както и увеличаване на неравенството и бедността.

Източник: makfax.com.mk

По статията работи: Крум Пандов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *