Европейският съд даде сигнал, че количествените улеснения са в мандата на ЕЦБ

Планът на Европейската централна банка (ЕЦБ) за излизане от кризата в еврозоната е в рамките на мандата ѝ, заяви високопоставен представител на Европейския съд, цитиран от Financial Times.

По думите на Педро Круз Виялон, главен адвокат на съда, идеята на базираната във Франкфурт институция да спаси региона от икономическа разруха, купувайки държавни облигации чрез програмата за директни монетарни транзакции (Outright парични сделки – OMT) е съвместима с правото на Европейския съюз (ЕС ) и попада в мандата на нейната парична политика.

„Главният адвокат счита, че програмата (OMT -. Бел ред.) енеконвенционална мярка на паричната политика“, съобщи Европейският съд, като добави, че идеята е „необходима“ и „съвместима в тесния смисъл на думата“. Окончателното решение, което се очаква до шест месеца, вероятно ще последва становището на Виялон.

По думите на главния адвокат обаче съвместимостта с правото на ЕС зависи от изпълнението на определени условия. Тези условия включват въздържането на ЕЦБ от всякакво пряко участие в програма за финансова помощ за държавите, които вече са получили подкрепа чрез OMT. По изпълнението на програмата ЕЦБ работи заедно с Международния валутен фонд и Европейската комисия, формирайки „тройката“ кредитори.

По думите на финландския икономист и бивш еврокомисар по финансовите и валутните въпроси Оли Рен становището сигнализира за края на „тройката“.

„Докладът на главния адвокат на Съда на ЕС изглежда доста категоричен и изглежда ще прекрати участието на ЕЦБ в „тройката“в случай на даване на ход на OMT“, посочи Рен. „Това може да е знак за началото на края на „тройката“ в сегашната ѝ форма, което от своя страна ще изправи еврозоната пред поредната важна институционална реформа“, добави той.

Становището на главния адвокат също така обръща внимание на някои опасенията на германския Конституционен съд, което отваря пътя за евентуален компромис между Съда на Европейския съюз и германските власти относно OMT.

Германските съдии заявиха през миналия февруари, че OMT превишава мандата на паричната политика и по този начин се нарушават правомощията на държавите членки и че това е в нарушение на забраната за парично финансиране на бюджета от страна на ЕЦБ. Въпреки това органът добави, че би било възможно, ако решението за OMT се тълкува ограничително, то да влезе в сила.

По-рано презденя президентът на ЕЦБ Марио Драги посочи , че за да постигне средносрочната цел за инфлация от малко под 2%, институцията трябва да запази лихвите ниски и да работи за експанзионистична парична политика в подкрепа на растежа. По думите му банката разполага с известни опции как да постигне това, но въпреки това „не е като да имаме безкрайни възможности“.

Според Драги налице е по-висок риск от дефлация в еврозоната сега, отколкото преди една година. „Това означава, че рискът от дефлация е все още нисък, но определено е по-висок, отколкото преди година“, отбеляза той. Той изтъкна, че съмненията в темпа на инфлация могат да доведат до рецесия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *