Европейското гражданство не е за продан

Европейската комисия остро разкритикува намеренията на няколко държави от ЕС да „продават“ гражданство на неевропейци в замяна на инвестиции. Най-новият пример е Малта, където се водят ожесточени спорове по такъв проект, предаде Франс прес.

„Гражданството не е за продан“, заяви вчера еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг пред Европейския парламент. „Страните членки трябва да дават гражданство само на хора, които имат истинска връзка със съответната държава“, добави тя.

По силата на европейските договори човек, който получи гражданство на една европейска държава, автоматично получава права във всичките останали страни от ЕС. „Затова е основателно да си зададем въпроса дали правата, свързани с европейското гражданство, могат да зависят единствено от дебелината на портфейла или от сумата в банковата сметка“, продължи Рединг.

Оспорваният проект на лейбъристкото правителство на Малта предвижда даване на малтийско гражданство на всеки, готов да плати 1,15 милиона евро, част от които да инвестира в недвижими имоти.

Социалистите в европарламента не са така критично настроени към малтийския проект, тъй като Лейбъристката партия е в тяхната група, посочва АФП. Този случай трябва да стане повод да се обсъжда проблемът и откроява необходимостта от обща европейска рамка, заяви лидерът на социалистите в ЕП Ханес Свобода.

В резолюция по въпроса, която трябва да бъде гласувана днес, социалистите ще се опитат да не допуснат назоваване на Малта.

Според тях е несправедливо да се сочат с пръст конкретни държави, след като проблемът засяга всички, каза Свобода, пише БТА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *