Европейско гражданство срещу псувня

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: България набъбва

Министърът за българите в чужбина Б. Димитров обяви, че само за първата година от управлението на ГЕРБ 18 000 кандидати са получили български паспорти. Какво послание носи този факт на европейските партньори на България?

С приключването на летния туристически сезон вездесъщият министър без портфейл Божидар Димитров реши да припомни на избирателите, че освен да е повелител на реликвите, чудесата и курортния крайморски бизнес, той има и конкретни ангажименти в кабинета, свързани с „менажирането” на българите в чужбина. Въпреки второто „последно предупреждение”, което получи съвсем наскоро от премиера за пословичното си хлевоустие, сиреч „цапнатост в устата”, вътрешният порив при него се оказа неудържим.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Кажи ми как псуваш, за да разбера дали си българин
Най-многобройни от получилите българско гражданство са кандидатите от Македония, с около 3 000 по-малко са сънародниците от Молдова, а само за година страната е набъбнала с 18 000 нови граждани отвън, съобщи г-н министърът и изтъкна, че съществувалата корупция при издаване на гражданство е ликвидирана. Една от програмните идеи на министър Димитров е, че с по-бързото и масирано даване на гражданство тежките демографски проблеми на България ще бъдат решени безболезнено и радикално.
Да населим държавата в съкратени срокове!
Дали това действително ще се случи е спорен въпрос на бъдещето, но за съвсем непосредственото настояще стартиралият „стахановски подход” към уплътняване на залиняващата българска нация е стряскаща новина за нейните европейски партньори. Известно е, че само след броени дни вътрешните министри на ЕС ще решават какво да се прави с кандидатурите на България и Румъния за влизане в Шенген, а влиятелни западноевропейски и световни медии отдавна изразяват тревога заради многобройните „вратички” в паспортните режими на двете балкански съседки, през които милиони бедни чужденци влизат в ЕС.
Само преди месец Асошиейтед прес писа за „около милион и половина славяни, живеещи в Македония, които могат да получат паспорти за достъп до ЕС от съседна България, която ги смята за българи, говорещи на диалект”, спомена и за „близо 300-та хиляди български турци, които се изселиха през 80-те години по време на комунистическата кампания по тяхното преименуване, и които правят или имат правото да направят същото. Сега те възстановяват двойното си гражданство, за да си осигурят бърз достъп до ЕС”, обобщи агенцията.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: В очакване да станат български европейци
Като ми пееш, Пенке ле…
В края на миналата година отговорна служителка в Министерство на правосъдието призна в печата, че „много малка част от кандидатите за българско гражданство се установяват да живеят трайно в България”, а значителен брой от мераклиите за български паспорт „не са идвали нито веднъж в страната”. Дори повече:
Според данни в печата, българският произход можел да се докаже пред Агенцията за българите в чужбина с характерното опако кимане с глава за „да” и „не”, а самият министър Димитров в автентичния си патриотичен стил обяви миналата година, че проверката на македонските кандидати за българско гражданство била лесна: „Ако псуват на български, а не на сръбски, значи коренът им е нашенски”.
Всъщност кой кого и за какво може тепърва да „попържа”, ще стане ясно съвсем скоро. В средата на август германският „Ди Велт” и френският „Фигаро” предупредиха за възможния „законен” приток на извъневропейски граждани през България. Само дето в София май не ги разбраха или се направиха, че не ги разбират. Както обикновено.

Георги Папакочев, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *