Европейците са изправени пред срив в стойността на спестяванията

Европейците са изправени пред „срив“ в стойността на своите спестявания, който би могъл да застраши както еврото, така и ЕС.

Доклад на комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент предупреждава: „В резултат на програмите за макроикономическа помощ и операциите на ЕЦБ по отпускане на заеми, гражданите на ЕС са изправени пред срив на техните спестявания с лихвени проценти по-ниски от 1% …около сегашните темпове на инфлация“.

„Тази ситуация може потенциално да постави приемането на валутата евро и ЕС като цяло пред риск,“ пише още в доклада, цитиран отThe Telegraph.

Официалните данни на Евростат сочат инфлация в еврозоната от 0.8% на годишна база за декември. Това е доста над основния лихвен процент на Европейската централна банка, който беше понижен до рекордно ниските 0.25 на сто.

Според финансови анализатори, по този начин ЕЦБ на практика ефективно ограбва гражданите чрез реалната стойност на техните спестявания, в името на догмата за еврозоната.

Йенс Вайдман, член на Управителния съвет на ЕЦБ и управител на германската централна банка също предупреди за рисковете от водене на такава парична политика твърде дълго време.

„Една ултра-хлабава парична политика е терапия с рискове и странични ефекти. Тя не може да се превърне в постоянна терапия, особено след като положителните ефекти намаляват с течение на времето, а рисковете се увеличават“, каза той.

Миналата година Вайдман призна, че разбира нарастващите опасения в Германия за „пълзяща експроприация“ на спестяванията, на фона на това, че стойността на пенсионните активи е намаляла с 15% или повече за някои спестители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *