Европрограмата за селските райони най-после тръгва за Брюксел

Три месеца след като бе върната от ЕК за тотално преработване, Програмата за развитие на селските райони най-после е готова да бъде представена наново. Вече са изчистени всички забележки и коментари, съобщиха за „Сега“ от земеделското министерство. Предстои в най-скоро време новият допълнен и подобрен вариант да бъде одобрен от Министерския съвет и да бъде изпратен в Брюксел.

В средата на октомври м.г. Еврокомисията върна проекта на програмата ни с 426 критични бележки. Посочени бяха липсата на оценка за необходимостта на някои проекти, както и на достатъчно мерки, които да отстранят недостатъците при обществените поръчки. Макар доста от коментарите да бяха чисто технически, от аграрното ведомство признават, че и сега има доста съществени въпроси, чието решение трябва бъде взето след извършване на допълнителни анализи и обосновки. Такъв например е правилното насочване на помощта за публична инфраструктура, тъй като парите за нея са намалени в сравнение с предходния програмен период, а броят на общините в селски райони остава непроменен. „Трябва много внимателно да бъде разпределен този ресурс по начин, който ще позволи и допълването на проектите с помощта, предоставяна по другите европейски програми“, казват от МЗХ. Друг съществен въпрос е напояването. В случая първо трябва да бъде приета стратегията за напояване на национално ниво. За това обаче са нужни и промени в законодателството. „Необходимо е да има добра координация между институциите и да бъдат взети предвид решенията на междуведомствените работни групи къде и как ще бъдат планирани инвестициите в сектора. Тези решения ще бъдат отразени и в Програмата за развитие на селските райони на следващ етап“, коментираха от ведомството на Десислава Танева.

Въпреки че официално одобрение на европрограмата от Брюксел може да се очаква най-рано през юли 2015 г., от МЗХ планират да отворят две схеми с пари от националния бюджет. Първите мерки, по които ще бъдат обявени приеми на заявления, ще бъдат за инвестиции в земеделски стопанства и за стартова помощ за млади земеделски производители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *