Евростат открил по-голям дефицит на Гърция

Смут цари в икономическия екип на правителството в Атина за това, че Европейската статистическа служба (Евростат) може да преразгледа към значително повишение бюджетният дефицит и държавен дълг на Гърция за последните три години и особено данните за 2009 г., въз основа на които страната получи пакета от заеми от ЕК и МВФ в размер на 110 млрд. евро, пише днес в. „Вима“.
Екип на службата проверява в Атина статистическите данни, предоставени от Гърция. В. „Нафтемборики“ смята, че в крайна сметка Евростат може да установи, че бюджетният дефицит на Гърция е доста по-висок и възлиза на 15,5 на сто. Ако това число се потвърди в следващите седмици, това ще означава отклонение от два пункта от заявения от Гърция дефицит от 13,6 на сто за 2009 г.
В. „Кердос“ изказва опасения, че това отклонение ще се отрази както на ръста на дефицита за тази година, който може да се окаже по-голям от 7,8 на сто, колкото е бил заложен от правителството, така и на усилията на кабинета за бюджетна хармонизация през следващата година.
В. „Та неа“ коментира, че на фона на тези очаквания правителството вчера се е опитало да сложи край на тиражираните в печата твърдения за обсъждано от управляващите удължаване на срока за погасяване на заемите, които страната е договорила да получава до 2013 г.
„Тревогата обаче расте заради предстоящото посещение на екип на „тройката“ – ЕК, ЕЦБ и МВФ, в Атина в средата на ноември, тъй като е възможно инспекторите да объркат плановете на кабинета, изготвени на базата на подписания меморандум с ЕС и МВФ за пакета от заеми“, коментира в. „Вима“.
Наблюдатели в Атина не изключват Гърция да подпише нов меморандум с МВФ и ЕС за след 2013 г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *