Евростат проверява данните на Гърция

Екип на Европейската статистическа служба (Евростат) пристига днес в Атина, за да проверява представените от Гърция статистически данни за бюджетния дефицит и държавния дълг на страната, съобщава в. „Вима“, цитирана от БТА.
Евростат ще обяви окончателните си оценки от проверката към 22 октомври заедно с есенните си прогнози за еврозоната.
Инспекцията се налага заради съмнения, че са възможни отклонения нагоре от предоставените от Гърция статистически данни за дефицита и дълга. Евростат заяви, че може да преразгледа към значително повишение бюджетния дефицит и държавния дълг на Гърция за последните три години и особено данните за 2009 г..
През април Евростат също предприе проверки, тъй като изрази съмнения във връзка с минали статистически данни, обявени от Гърция.
Миналата седмица представител на гръцкото министерство на финансите призна, че бюджетният дефицит на страната за 2009 година може да надхвърли прага от 14 процента след преоценката на гръцките и европейските статистически служби.
До този момент обявеният бюджетен дефицит на Гърция за 2009 година е 13,6 процента от брутния вътрешен продукт (БВП).
Преоценката няма да засегне целите за намаляване на дефицита и дълга, които Атина се ангажира да осъществи до 2013 година в замяна на финансовото й спасяване през май от Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ), увери гръцки официален представител.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *