Еврото върви уверено към изравняване с долара

Еврото загуби 35% от стойността си от май 2014 г. насам и продължава същата тенденция, пише „Гардиън“, цитиран от news.bg.

Анализатори се обзалагат, че еврото може да потъне до паритетна стойност с долара на валутните пазари, след като Европейската централна банка започна безпрецедентна програма за „количествени облекчения“.

Общата валутата на еврозоната рязко се обезценява от миналото лято, когато шефът на Европейската централна банка Марио Драги разкри основните идеи на програмата за изкупуване на държавни дългови книжа във валутния съюз. Стойността на еврото понесе нов срив, след като паричните стимулите на ЕЦБ – изкупуване на облигации за 60 милиарда евро на месец, стартираха в понеделник.

В същото време силата на долара започна да набъбва след новите индикации, че Федералният резерв може да започне да увеличава лихвите в средата на тази година.

Днес еврото се „подхлъзна“ до 1,0599 за долар – за първи път под 1,06 от април 2003 година. Общо от май 2014 година еврото е загубило 35% от стойността си.

Главният анализатор на CMC Markets Майкъл Хюсън изтъкна, че към момента изглежда, че еврото се насочва към изравняване с долара. Следващата цел стои на 1,0500 (най-ниското ниво от март 2003 година) и остава много малка разлика до паритет на двете валути, смята експертът.

В същото време анализатори поставят под въпрос: дали ЕЦБ ще намери достатъчно облигации, които да купи, за да постигне месечната си цел?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *