Еврото запази покачването си след вчерашните данни от Германия

Щатският долар поевтиня спрямо еврото във вторник след по- добрите от очакваното данни за икономическите очаквания в Германия и поскъпна спрямо йената, след като японският министър- председател Шиндзо Абе заяви, че ще свика предсрочни избори, за да потърси нов мандат за икономическите си политики.

Инвеститорските очаквания в Германия нараснаха през ноември за пръв път от почти година, надминавайки прогнозите и повишавайки надеждите за подобрение у най- голямата икономика в Европа, след като тя успя да избегне рецесията през третото тримесечие.

Данните помогнаха на еврото да се изкачи до 1.2545. Единната валута обаче върна част от печалбите, след като данни показаха, че производствените цени в САЩ неочаквано са нараснали през октомври.

Щатската валута реализираше печалби спрямо еврото и йената през последните месеци, тъй като се очаква Фед да увеличи лихвения процент през следващата година, докато европейската и японската централни банки продължават да прилагат стимулативни политики, целящи да подкрепят растежа.

Оповестяването на протокола от заседанието на Фед по- късно днес ще бъде следено отблизо за признаци, дали ниската инфлация може да забави увеличението на лихвите.

Някои търговци заявиха, че щатският долар може да има нужда от нов тласък, който да му помогне да продължи възхода си.

Към новините от Япония, Шиндзо Абе също така обяви, че ще отложи непопулярното увеличение на данъка върху продажбите. Изявлението дойде ден, след като икономиката на страната изпадна отново в рецесия.

След новината йената достигна ново 7- годишно дъно спрямо долара на 117.37.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *