Еврото натиска долара преди края на първото заседание на Фед под ръковоството на Йелен

Доларът е притиснат на валутните пазари преди първото разглеждане на монетарната политика на федералния резерв под ръководството на новия шеф Джанет Йелен. В същото време световните пазари въздъхнаха след изказването на руския президент Владимир Путин, че не планира да завзема други територии от Украйна, което става само ден след вота на жителите на Крим да бъдат анексирани от Москва.

Очакванията на пазарите са Фед да продължи да намалява размера на месечните покупки на облигации с 10 милиарда долара. Заседанието трае два дни и приключва днес и е първото след възкачването на председателския пост на Джанет Йелен. Дилърите са съсредоточени към бъдещите насоки на Фед като мнозина очакват Фед да увери пазарите, че повишенията на лихвите са все още далеч напред във времето, въпреки че нивото на безработица намалява по-бързо от очакваното. Преди Фед казваше, че няма да повишава лихвите преди безработицата да падне най-малко до 6.5%, обещание което банката мислеше, че няма да се случи поне до средата на 2015 година. Безработицата обаче слезе до пет годишно дъно от 6.6% през януари преди да се повиши на 6.7% през февруари. Прогнозите, че Йелен ще заеме предпазлива позиция ограничиха растежа на доходността по американските облигации, което пък подкопа привлекателността на долара.

Слабостта на долара се дължи и на силата на еврото, което в момента е на нива от 1.3920 и никак не е далеч от две и половина годишния връх, който достигна в четвъртък на 1.3967. Единната валута беше обрисувана в началото на годината от много банки като един от вероятните губещи през 2014. Вместо това обаче тя намери сила от възстановяването на еврозоната, големия излишък по текущата сметка и липсата на нови монетарни облекчения от Европейската централна банка.

Еврото е силно на всички фронтове и вчера удари нива от 0.84 срещу паунда. В допълнение бързо възвърна загубите, които претърпя във вторник при резкия спад на индекса ЗЕВ в Германия, който в голяма степен се дължи на кризата в Украйна.

Австралийския долар е близо до 3-месечния връх на нива от 0.9120 срещу американския си съименkик. Новозеландският долар е на близо 11-месечен връх благодарение на повишението на лихвите през миналата седмица и шансовете за нови покачвания. Вчера валутата удари нива от 0.8641, а днес е на 0.8607 срещу зелените пари.

Долар/йена е на 101.56 и търговията в тази двойка е спокойна и близо до едномесечното дъно от 101.20, което беше достигнато на 3 март. Йената показа слаба реакция при излизането на данни за търговския баланс показали по-голям от очакваното дефицит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *