Еврото нестабилно след предпазливата оценка на ЕЦБ

Еврото стартира последния ден от седмицата в защитни позиции след предпазливото изказване в четвъртък на председателя на ЕЦБ Марио Драги за икономиката в еврозоната. В същото време по-ниската доходност по облигациите постави долара под натиск срещу йената.

Решението на ЕЦБ да остави лихвите без промяна беше очаквано, но Драги заяви, че кризата в Украйна е заплашила икономиката и отслабила еврото. Единната валута се търгува около 1.3360 срещу долара. В сряда беше ударено девет месечно дъно на 1.3333.

Доларът слезе на 102.05 йени след резкия спад на доходността по 10-годишните американски облигации заради опасенията за ескалиращия конфликт в Украйна и забраната на русия върху вноса на хранителни продукти от Запада. Преди това зелените пари бяха скочили до 102.46 при новината, че японски държавен пенсионен фонд планира да увеличи активите разположени на вътрешния капиталов пазар.

Като цяло долар-йена все още е в рейндж около 102, но след неуспеха да се установи над 103 миналата седмица, заради по-слабите данни от пазара на труда в САЩ, се засилва низходящия натиск още повече в светлината на конфликта в Украйна и спада на доходността по облигациите.

Днес пазарите ще следят развоя от заседанието на Японската централна банка. Очакванията са да няма промяна на монетарната политика, но една по-слаба оценка за икономиката може да увеличи очакванията за допълнителни монетарни облекчения и да навреди на йената.

Австралийският долар падна в четвъртък след данни показали изненадващ скок на безработицата. През нощта валутата се котираше на 0.9255 срещу американския си съименник, което е двумесечно дъно.

Златото все повече набира сила

Златото спадна минимално днес след двата поредни дни на растеж, но остава на път да сложи край на трите поредни седмици на понижение, тъй като геополитическото напрежение около Украйна води до търсене на сигурност в метала. Спот цената сутринта беше 1310 долара след ръста вчера достигнал до 1314.40 долара, най-високо ниво след 22 юли. Засега златото отчита ръст за седмицата от 1.3%, първо повишение през последните четири седмици.

Жълтият метал е подкрепен от избягването на рискови позиции след спада на американските и европейските индекси. Това се дължеше на опасенията за влошаване на кризата между Русия и Запада. Москва забрани в четвъртък вноса на повечето храни от Запада в отговор на санкциите, които търпи за Украйна. Мярката е по-силна от очакваното и изолира руските потребители от световната търговия до степен невиждана от дните на СССР.

Междувременно генералния секретар на НАТО, който е на посещение в Киев, призова Русия да се оттегли от ръба на войната срещу своя съсед. Западният алианс заяви, че Москва е струпала войски по границата в подготовка на възможна наземна инвазия. Европейската централна банка пък предупреди, че конфликта в Украйна представлява сериозен риск за икономиката в еврозоната.

Напрежението и в други точки помогна още повече за растежа на златото. Ислямистки бунтовници се надигнаха в северен Ирак срещу столицата на кюрдския регион, довеждайки до масово изнасяне на десетки хиляди християни. Офанзивата доведе до спекулации за възможна военна акция на Запада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *