Еврото отстъпва, акциите под натиск

Сесията на европейските пазари започна днес с опит за възходяща корекция и с прибиране на печалби от къси позиции. Апетитът за риск обаче беше краткотраен. След доброто начало страховете на инвеститорите, свързани с падането на цените на петрола оказва влияние върху добивните и енергийните компании.

За това допринесоха и разпродажбите на азиатските пазари, както и изненадващите данни за спад на потребителските цени във Франция през ноември с 0.2% на месечна база.

Месечният доклад на Европейската централна банка за състоянието на икономиката и паричната политика също не можа да върне апетита за риск.

От ЕЦБ планират да оценят в началото на следващата година предприетите досега мерки за стимулиране на възстановяването на икономиката на еврозоната, каза управителят на централната банка на Финландия Ерки Лийканен.

До момента аукционите на ЕЦБ за предоставяне на допълнителна ликвидност не успяват да удовлетворят очакванията на пазара. Вчера банката отпусна 129.84 млрд. евро, при очаквания да бъдат предоставени 150 млрд. евро. Така след два аукциона ЕЦБ е дала на търговските банки общо 212.44 млрд. евро, при поставена цел да бъдат отпуснати 400 млрд. евро. Интересът към неконвенционални мерки остава слаб, заради изискваните високи обезпечения.

В месечния доклад на ЕЦБ за пореден път бе потвърдена готовността за прилагане на още неконевенционални мерки. Особено внимание се отделя на падането на цените на петрола, който може да се отрази на ценовата стабилност в еврозоната, засилвайки дефлационните процеси.

На този фон FTSE 100 пада с 0.85%, до 6 448 пункта. Във Франкфурт DAX се покачва с 0.19%, до 9 801 пункта. А френският индекс на сините чипове CAC 40 се понижава с 0.54%, до 4 213 пункта. Известна подкрепа на апетита за риск дава покачването на фючърсите на американските индекси.

В Азия днес акциите бяха подложени на разпродажби, след вчерашния срив на фондовите пазари в САЩ.

Япония отчете неочаквано голям спад на машинните поръчки през октомври с 6.4% на месечна и 4.9% на годишна база. Данните отново сочат към препъни камъка в политиката за икономическо възстановяване на премиера Шиндзо Абе – намаляването на инвестициите в реалния сектор.

Така Nikkei 225 падна с 0.89%, до 17 257 пункта. В Хонконг Hang Seng загуби 0.90%, до 23 313 пункта, а основният фондов индекс в Шанхай се понижи с 0.48%, до 2 926 пункта.

Вчера американските пазари буквално се сринаха, като широкият индекс S&P 500 загуби 1.64%, до 2 026 пункта.

Днес еврото е под натиск, след доклада на ЕЦБ. Единната валута губи 0.15%, до 1.2429 долара. Доларовият индекс DXY е нагоре с 0.12%, до 88.37.

Фючърсите на суровия петрол сорт Брент с доставка през януари днес поскъпват корективно с 1.01%, до 64.89 долара за барел, след като вчера удариха ново петгодишно дъно. Цената на златото се понижава с 0.18%, до 1 224.14 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *