Еврото пострада от бягството към сигурност

След като изпрати поредна слаба седмица, еврото влиза в новата с известна доза оптимизъм, благодарение на която се заличава част от загубата през последните търговски дни, пише Investing.com. В относително бедната на икономически данни седмица настроенията вероятно ще се определят от случващото се в Близкия Изток и разследванията около падналия малайзийски самолет.

Сред събитията, които могат да дадат подкрепа на еврото, са данните за инфлацията в САЩ, които трябва да бъдат публикувани във вторник.

В края на миналата седмица еврото пропадна до най-ниското си ниво за последните пет месеца. В основата на разпродажбите на единната валута се оказа пренасочването на инвеститорите към считаните за по-сигурни валути на САЩ и Япония. Повод за това стана падането на самолет на Малайзийските авиолинии с близо 300 души на борда над Украйна.

Известни притеснения предизвикаха и очакванията за нови, още по-тежки санкции за Русия, тъй като на този етап обвиненията за свалянето на самолета са насочени към проруските активисти в Украйна, които според САЩ се ползват с подкрепата на Москва.

Спрямо долара еврото пропадна до 1,3491 EUR/USD, което не се беше случвало от 6 февруари насам, а спрямо йената бе достигнато най-ниското ниво от 5 февруари досега – 136,72 EUR/JPY.

Към края на деня обаче еврото възстанови по-голямата част от изгубеното и се върна до 1,3525 EUR/USD, което сви седмичната загуба до 0,56 на сто. Седмичното отстъпление срещу йената пък възлезе на 0,6 на сто до 137,07 йени за евро.

Пазарните участници прибегнаха към по-сигурните активи и заради ескалацията на напрежението в Близкия Изток, където Израел продължава операцията си в Газа. Тя е насочена към унищожаване на подземни тунели, чрез които според Израел палестинците се сдобиват с въоръжение.

Увеличаването на несигурността предизвика интерес към златото. За седмицата благородният метал поскъпна с над процент до близо 1 310 долара за тройунция.

Новата седмица стартира с възстановяване на единната валута до 1,3542 EUR/USD, а спрямо йената в първите часове за търговия няма промяна спрямо петък. Златото с доставка през август стартира седмицата с поскъпване от 0,2 на сто до 1 312 долара за тройунция, а лекият суров петрол отстъпва минимално до 101,83 долара за барел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *