Еврото продължава да губи позиции на валутните пазари

След като вчера председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги остави “вратичка” за допълнително понижение на основната лихва на банката, еврото рязко поевтиня спрямо долара, докато щатската валута продължава да печели позиции спрямо водещите световни валути.

Късно снощи в Ню Йорк единната валута пропадна до 6-седмичен минимум срещу зелените пари, като се разменяше срещу 1,3120 долара за едно евро. Тенденцията се задържа и в азиатската търговия, а тази сутрин еврото се движи в тесен диапазон спрямо долара около ниво от 1,3125.

Очаква се доларът да се засили още повече спрямо еврото заради доклада за заетостта и безработицата в САЩ, който ще бъде публикуван днес. Икономисти прогнозират, че през миналия месец в САЩ са били създадени нови 180 хил. работни места, а безработицата е останала стабилна на ниво 7,4%.

“Нарастващата доходност по американските облигации ще продължава да подкрепя долара. Пазарът има високи очаквания за ръста на американската икономика”, коментира пред Bloomberg Юничи Ишикава, анализатор в IG Markets Securities Ltd в Токио.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *