Еврото се понижи рязко след изборните резултати от Германия

Еврото беше рязко разпродадено веднага след стартирането на азиатската търговия, тъй като първите предварителни резултати от изборите в Германия предполагат създаването на широка коалиция в страната. Липсата на категоричен победител на изборите за парламент се възприе от пазара негативно, тъй като управление от подобен характер в най-голямата европейска икономика ще направи изключително трудно провеждането на редица структурни реформи, които са наложителни, за да се изведе страната от десет годишния период на стагнираща икономика и рекордна безработица.

Първите реакции на бизнеса и пресата не са никак окуражителни, вестник Financial Times нарича очакваните резултати „политическа криза”, а един от висшите мениджъри на немския концерн BMW заяви в неделя че резултата е точно това от което страната не се нуждае в момента: продължителни преговори и като резултат несигурност, което от пък своя страна ще бъде загуба за всички. Въпреки че инвеститорите започнаха да факторират негативите за единната валута преди седмици реалните цифри от изборите се отразиха зле на единната валута и веднага след стартирането на азиатската търговия тя поевтиня от 1.2230 (приключването в петък) към 1.2160 и продължи надолу. През изминалата седмица долара беше добре подкрепен от инвеститорския интерес независимо от непълната фундаментална картина и неясните перспективи в непосредствено бъдеще, но през следващите дни ще очакваме изключително важната информация от предстоящото заседание на Федералния резерв.

Всички предварителни индикации сочат към още едно повишение на лихвите с 25 базисни пункта, но за перспективите пред долара придружаващите коментари на Грийнспан ще имат решаващо значение. Ключовите въпроси, които се нуждаят от отговора на централните банкери са какви ще бъдат последствията от Урагана Катрина и непрестанно растящите цени на петрола върху растежа на американската, а и на световната икономика, но вероятно и ФЕД се нуждае от още фундаментална информация, за да се направи коректна оценка на икономическата конюнктура и реалните негативи. Въпреки това предварителната позиция на централните банкери по тези проблеми ще бъде важна за инвеститорите и ще даде известна представа за монетарната политика в непосредствено бъдеще, предстоящата седмица не съдържа ключови фундаментални анонси и основната тема на пазара ще продължи да се развива около лихвените диференциали и петрола.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *