Еврото се срина след като ЕЦБ отново намали лихвения процент

В четвъртък еврото записа най-голямата си дневна загуба спрямо долара за последните три години, след като ЕЦБ намали лихвените проценти и заяви, че ще стартира програма за изкупуване на активи, за да предотврати дефлацията, коментира bnr.bg.

Доларът отбеляза най-големия си еднодневен ръст спрямо кошница от шест основни валути от август 2013 г. до сега, след като председателят на ЕЦБ, Марио Драги, заяви, че централната банка от следващия месец ще започне изкупуването на секюритизирани кредити и обезпечени облигации.

Драги направи изявлението си по време на пресконференцията, малко след като ЕЦБ неочаквано намали и без това рекордно ниските лихвени проценти с нови 10 базисни пункта. Еврото проби под нивото 1.3000 за пръв път през последните 14 месеца, реализирайки най- големия си еднодневен спад от ноември 2011 до сега.

Спекулациите, че ЕЦБ може да стартира програма за изкупуване на активи бяха нараснали, още когато Драги намекна за подобна промяна в политиката на банката по време на ежегодния симпозиум на централните банкери в Джаксън Хол, Уайоминг, на 22 август.

Данни, показващи сила у сектора на услугите в САЩ, също подкрепиха щатската валута. Институтът за управление на доставките обяви, че индексът за сектора на услугите е нараснал до 59.6 през август, регистрирайки най- доброто си четене от създаването си през януари 2008 до сега.

Силата на долара не бе повлияна от по-слабите от очакваното данни за заетостта в САЩ. Данните за заетостта в частния сектор на ADP показаха ръст от 204 000 работни места през август, което бе по-малко от очакваното от икономистите.

От Министерството на труда заявиха, че новите молби за помощи при безработица са нараснали с 302 000 през седмицата, приключила на 30 август, което бе малко над очакваното.

По-късно днес се очаква да бъдат оповестени данните от доклада за неселскостопанската заетост в САЩ през август, като според мнението на анализаторите, ако резултатите са добри това ще подкрепи долара, асфалтирайки пътя на Федералния резерв към увеличаването на лихвените проценти.

Еврото последно бе на загуба от 1,55%, разменяйки се за 1.2935 долара, което е малко над достигнатото по-рано дъно на 1.2921. Спрямо йената, доларът бе на печалба от 0,31% до 105.36 йени и на печалба от 1,54% спрямо швейцарския франк на 0.9325.
Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, нарасна с 1,08% до 83.760.

Златото поевтиня след като еврото падна спрямо долара

Цената на златото падна в четвъртък, след като еврото понижи стойността си спрямо долара, когато от ЕЦБ обявиха, че ще намалят и без това рекордно ниския лихвен процент и че ще стартират програма за изкупуване на активи, за да се предотврати дефлацията.
Ранните печалби на акциите, движени от силните данни за сектора на услугите в САЩ, също допринесоха за намаляването на привлекателността на златото в качеството му на безопасен актив. В последствие индексът S&P 500 също затвори на загуба, поради прибирането на печалби, след като преди това достигна до рекорден дневен връх.
Силата на долара спрямо еврото прави златото по-скъпо за притежателите на европейските и останалите инвеститори, притежаващи валути, различни от щатската.
Спот цената на метала падна с 0,4% до 1 258.77, след като преди това нарасна до 1 276.50 долара за тройунция.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември поевтиняха с 3.80 долара до 1 266.50 долара за тройунция.
ЕЦБ е под силен натиск да се справи с упорито ниската инфлация, в момент, когато конфликтът в Украйна заплашва да дестабилизира крехкото възстановяване на региона.

Златото, което бива възприемано като застраховка срещу риска по време на политическа и финансова несигурност, спечели над 5% от началото на годината, поради избухналото напрежение и случаите на насилие в Украйна и Близкия изток.
Притежанията на SPDR Gold Trust, най- големия публично търгуван фонд, базиран на злато, с света, спаднаха с 2.69 тона до 790.51 тона в сряда.

Сред останалите благородни метали платината поскъпна с 0,1% до 1 403.49 долара за тройунция, а паладият спечели 1,6% до 885.75 долара за тройунция. Металите, използвани в автомобилното производство, бяха подкрепени от данните, показващи че продажбите на автомобили в САЩ през август са достигнали най- високото си ниво за последното десетилетие.

Среброто изгуби 0,3% до 19.08 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *