Еврото спада, а доларът поскъпва масово

Еврото се бе насочило към най-големия си дневен спад спрямо долара за последните 6 месеца в четвъртък, след като рязък спад на инфлацията в еврозоната и рекордно високата безработица предизвикаха спекулации, че ЕЦБ може да прибегне до нови облекчения.

Слабостта на еврото помогна на долара да достигне 2-седмичен връх спрямо кошница от валути. От полза за зелената валута бе и фактът, че в сряда от Фед пропуснаха да направят коментар, сигнализиращ, че предстои затягане на финансовите условия в периода след изявлението.

Инфлацията в еврозоната спадна до близо 4-годишно дъно през октомври, а безработицата остана на рекордно високи нива през септември, увеличавайки натиска върху Ецб да направи повече за икономическото възстановяване. Ецб ще заседава следващата седмица.

Еврото спадна с 1,2% до 1.3554 долара и с 1,4% до 133.02 йени. Единната валута също така загуби 1,1% до 0.8456 паунда.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, се покачи с 0,6% до 80.234, записвайки пети пореден ден на ръст. Миналата седмица в петък индексът достигна 9-месечно дъно на 78.998.

Търговците намалиха мечите позиции в долара, след като заседанието на Фед в сряда подкрепи мнението, че централната банка може да намали стимулите по- рано от очакваното. През последните седмици инвеститорите отложиха очакванията за промяна в паричната политика за март 2014г.

Фед шокира финансовите пазари миналия месец с решението си да на намалява програмата си за изкупуване на облигации.

В ролята си на момента снимка на икономиката, индексът на бизнес активността в Средния запад в САЩ нарасна повече от очакваното през октомври, докато молбите за помощи за безработни на седмична база намаляха, противодействайки на последните данни за мек икономически растеж.

Доларът може да спечели допълнително, в случай че предстоящите данни надхвърлят очакванията. Един от най- важните доклади, които предстои да бъдат публикувани, е този за заетостта извън селското стопанство, чието публикуване предстои на 8 ноември.

Някои анализатори също така заявиха, че еврото, което спечели около 7% от началото на юли, е загубило ускорение. Единната валута достигна 23- месечен връх на 1.3832 долара в петък. Търговци заявиха, че неуспехът на еврото да направи траен пробив над 1.3800 го е оставило уязвимо за корекция.

Коментарът на Евалд Новотни, член на управителния съвет на Ецб, че централната банка ще осигури повече ликвидност, когато евтините дългосрочни заеми, отпуснати в края на 2010 и началото на 2012г., изтекат, също натежаха върху единната валута.

За месеца, еврото спечели 0,4% спрямо долара, записвайки втори последователен месец на възход. За сметка на това долара нарасна с 0,1% спрямо йената, записвайки третия си последователен месец на печалби.

Златото спадна с 1,4% поради прибиране на печалби в края на месеца и ръста на долара

Златото и останалите благородни метали спаднаха в четвъртък, тъй като стоковите фондове разпродаваха, за да балансират счетоводните си отчети в края на октомври и тъй като инвеститорите продължиха да продават, след като перспективите пред политиката на Фед предложиха няколко изненади.

Дневният спад на златото бе втория най- голям сред стоките. За месеца, златото приключи с 0,2% по- ниско, като спадът му бе ограничен от икономическата несигурност около частичното спиране на правителството на САЩ и забавянето на Вашингтон да увеличи кредитния лимит.

Резкият ръст на доларовия индекс в четвъртък масово оказа натиск върху благородните метали, след като данни показаха, че бизнес активността в Средния запад в САЩ се е увеличила повече от очакваното през октомври, контрирайки скорошните доказателства за мек икономически растеж.

Индексът, съставен от акции на американски компании, акции S&P 500 изгуби 0,4% в четвъртък.

Спот цените се понижиха с 1,4% до 1325.15 долара за тройунция, като по време на сесията златото достигна едноседмично дъно на 1318.79.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември изгубиха 25.60 долара до 1323.70 долара за тройунция, при обем на търговията, съответстващ на нивото на 30- дневната пълзяща средна.

В сряда златото спадна, след като от Фед не прозвучаха толкова притеснени за икономиката след края на ежемесечното си заседание. Американската централна банка запази без промяна програмата си за месечно изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара.

Среброто надмина слабото представяне на златото и се превърна в най- големия губещ с 19- стоковия индекс Thomson Reuters/CoreCommodity CRB. То спадна с 3,3% до 21.88 долара за тройунция, записвайки най- голямата си дневна загуба за повече от месец.

Кюлчетата също бяха подкопани от слабото физическо търсене в Азия и особено в Китай.

Премиите за физическите златни кюлчета на Shanghai Gold Exchange до голяма степен избледняха поради опасенията от парична криза, споделиха дилъри.

Данни показаха, че през септември Китай е закупил над 100 тона злато от Хонг Конг, тъй като търсенето на кюлчета и бижута е било силно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *