Еврото спря с поевтиняването си, но все още под натиск заради заплахите на ЕЦБ

Еврото стартира седмицата без значителна промяна след две сесии на сериозни загуби, но може би ще остане под натиск заради продължаващата заплаха за действия от страна на Европейската централна банка.

Единната валута, която в петък падна до едномесечно дъно от 1.3745 срещу долара, рано тази сутрин се котираше на 1.3753. Спадът започна в четвъртък, когато Марио Драги заяви, че ЕЦБ има готовност за действия през следващия месец ако прогнозите за инфлацията го изискват. Кросът евро/йена е на 140.23 и не е далеч от двумесечното дъно на 139.88. Срещу австралийския долар, еврото се разменя за 1.4695 при едномесечно дъно на 1.4674.

Шансовете за нови стимули от ЕЦБ свалиха в петък доходността по испанските и италианските облигации до рекордно ниски нива. Според някои дилъри поевтиняването на еврото може би ще спре засега, тъй като инвеститорите ще изчакват нови причини за разпродажба на валутата. Те ще следят внимателно няколко изказвания на представители на ЕЦБ през тази седмица, сред тях и вицепрезидента Витор Констанцио.

Пазарите ще следят внимателно и развитията в Украйна при опасенията, че страната навлиза в гражданска война. Про-руските бунтовници обявиха в неделя убедителна победа на референдума за самоуправление на източна Украйна.

Долар/йена нарасна минимално и е на 101.95. Двойката намери подкрепа в зоната при 101.40.

Високо доходните валути също са стабилни и задържат последните печалби срещу долара. Австралийският долар е на 0.9362 срещу американския си съименник и много близо до едномесечния връх от четвъртък на 0.9395.

Днес липсваха важни икономически новини по време на азиатската сесия, а утре ще бъдат оповестени индустриалното производство и продажбите на дребно за месец април в Китай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *