Еврото с шестседмичен връх спрямо долара и петгодишен връх спрямо йената

Еврото поскъпна днес спрямо долара и йената, след като силните данни за новоразкритите работни места в САЩ увеличиха риск апетита на финансовите пазари, въпреки възможността Фед да намали паричните си стимули на предстоящото си заседание.

Според данните от петък американските работодатели са наели 203 000 нови работници през ноември, надминавайки очакванията, докато нивото на безработица е спаднало до 5-годишно дъно на 7,0%.

Централната банка на САЩ всеки месец изкупува 85 млрд. долара под формата на правителствени и ипотечни облигации, за да поддържа дългосрочните лихви по заемането ниски, в опит да стимулира по-силно икономическо възстановяване.

Намаляването на изкупуваните количества би довело до ръст на възвръщаемостта на тези облигации, както и на американския долар.

Доларът последно се разменяше на печалба на нива над 103 йени, недалеч от 6-месечния връх на 103,37 йени, достигнат в началото на миналата седмица.

Някои анализатори обаче са на мнение, че докладите не са достатъчно силни, че да подтикнат Фед да действа на предстоящото на 17-и и 18-и декември заседание. Много от тях изразиха мнението, че Централната банка вероятно ще се въздържи от намаляване на програмата си за изкупуване на облигации преди януари или март, за да си гарантира, че икономиката е стъпила на твърда основа.

Икономистите смятат, че Фед вероятно няма да иска да намали стимулите преди депутатите в Кепитъл Хил да постигнат споразумение относно финансирането на правителството. Това обаче може да стане още през следващата седмица. Помощници в Конгреса споделиха, че преговорите се въртят около последните детайли на споразумението.

В петък първоначално еврото достигна дъно за сесията на 1,3627 долара след данните за заетостта в САЩ, след което обърна посоката и достигна 6-седмичен връх днес на ниво от 1,3714 долара.

Председателят на ЕЦБ Марио Драги след заседанието в четвъртък заяви, че Банката е готова да предприеме нови ходове, с които да подкрепи крехкото възстановяване, но беше пестелив относно подробностите, включително дали Банката ще намали лихвите по депозитите до отрицателна величина.
Драги също така отбеляза, че ликвидността в банковата система се е подобрила след последната дългосрочна парична инжекция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *