Еврото удари дъно

Преди минути излезе информация за търговския дефицит на Франция, която показва, че той се е увеличили до € 6.01 млрд. през май. Само месец по-рано разликата между износа и вноса водеше до отрицателен търговски баланс от € 4.48 млрд., което показва драматично нарастване само за един месец време.

Според статистическите данни, предоставени от митниците, експортът е спаднал с 4.3% до € 36.09 млрд., а вносът се е понижил с 0.2% до € 42.11 млрд.

Доларът е силен, а петролът се колебае в очакване на важни данни.

Днес инвеститорите ще следят данни за заетостта в САЩ, като прогнозите са позитивни – според икономистите официалната статистика ще покаже, че пазарът на труда се е подобрил, което е от ключово значение за действията на Федералния резерв на САЩ. По последни проучвания, американската икономика е разкрила нови 165 хил. работни места през май, така че днес се очаква официалното потвърждение.

Играчите се успокоиха и след сигналите от Европейската централна банка, че скорошно вдигане на основната лихва в еврозоната не може да се очаква. Вчера президентът на институцията Марио Драги дословно заяви, че лихвата ще остане на сегашното й рекордно ниско равнище за продължителен период от време.

Това движи напред и нагоре азиатските фондови борси, с което индексите се ориентират към втора седмица на покачвания.

Nikkei 225 скочи с 1.94% до 14 290 пункта.
Hang Seng Index добави 1.74% до 20 824 пункта.
CSI 300 Index порасна с 1.04% до 2 245 пункта.

На стоковите пазари петролът поевтинява със 17 цента до $ 101.07 за барел лек американски с доставка през август. Сортът брент губи 5 цента до $ 105.49 за барел. Заради Денят на независимостта снощи търговия с петрол в щатите нямаше.

Златото отписва нови $ 8.20 от стойността си до $ 1 243.70 за тройунция.

Във валутната търговия едно евро купува $ 1.2878, което отразява поскъпване на американския долар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *