Еврото: Tърговия в очакване на изборите

Според последните проучвания, изборите на 22 септември ще приключат или с победата на управляващата коалиция на CDU/CSU/FDP, или с формирането на голяма коалиция (след продължителни и трудни преговори), която ще включва партиите CDU/CSU и SPD. Според икономистите на Citi това са двата най-вероятни сценария. Но какво ще се случи с еврото?

От Citi смятат, че голямата коалиция ще помогне за намаляване на нестабилността на еврото, но потенциално ще доведе до по-бавно възстановяване на икономиката в региона и подобряване на дейността на ЕЦБ. „За нас този вариант означава, че еврото ще падне спрямо валутите на страните от Г-10, особено в контекста на интереса към рискови активи. В двойките с франка и паунда единната валута е вероятно да бъде по-стабилна – по-рано тези валути влязоха в ролята на безопасни алтернативи на еврото. Растящата циклична дивергенция между ЕЦБ и Фед също е вероятно да отслаби еврото. Евро/йена ще получи подкрепа от повсеместното отслабване на йената“, – считат от Citi.

В същото време, ако получим старата коалиция, еврото е вероятно да се държи неспокойно, защото в дневния ред отново ще се появят проблемите по европейската периферия, но в същото време и перспективата за повишаване на конкурентоспособността на Германия на международните пазари. „Германия във всеки случай да бъде против политиката на свръхстимулиране. Европейската централна банка може да помогне за стабилизирането на еврото спрямо тези валути, банките на които са настроени за агресивно облекчаване. Така ще бъде дотогава, докато успеят да се ограничат проблемите на периферията и темата на еврото ще се върти главно около паричната политика. Еврото може да бъде продавано в кросовете, но спадът ще бъде по-дълбок, отколкото в случая на голямата коалиция“, – според Citi.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *