Еврохолд планира увеличение на капитала с 80 млн. лв.

 

Източник: Еврохолд

Еврохолд България АД, една от водещите независими бизнес групи в региона на Централна и Източна Европа, планира да увеличи капитала си с около 80 млн. лв. до близо 277 млн. лв. чрез емитирането на привилегировани акции.Еврохолд планира увеличение на капитала с 80 млн. лв.

Набраните средства ще бъдат използвани за намаляване на задълженията на компанията. Постъпленията от емисията ще бъдат използвани също за подсилване на капиталовата позиция на дъщерния застрахователен холдинг – Евроинс Иншурънс Груп АД, както и в подкрепа на експанзията на групата.

Увеличението на капитала на Еврохолд трябва да бъде одобрено от акционерите на извънредно общо събрание на 22 април, поканата за което вече е публикувана. Предложението е да се емитират близо 80 млн. нови привилегировани акции, всяка с номинал 1 лв. и емисионна цена 1.95 лв.

Новите привилегировани акции няма да дават право на глас в общото събрание на акционерите, но ще гарантират на притежателите им получаването на дивидент всяка година при следната схема: 6% от номиналната стойност на акция за първите пет години след вписването на емисията в Търговския регистър; 3% от номинала между шестата и десетата година; и 1% след десетата година от вписването, информира infostock.bg.

Увеличението на капитала на Еврохолд ще се счита за успешно, ако бъдат записани и изцяло платени поне 25.3% (20 милиона) от новите акции. При успех холдингът ще набере между 39 и 156 млн. лв. Всички детайли за емисията ще бъдат публикувани в проспекта за публично предлагане на ценните книжа. Мениджър ще е Евро-Финанс АД, един от най-големите инвестиционни посредници в България.Еврохолд планира увеличение на капитала с 80 млн. лв..

Еврохолд България реализира консолидирани оперативни приходи в размер на близо 1.3 млрд. лв. през 2018 г., абсолютен рекорд в цялата история на компанията и ръст от 2.4% спрямо предходната година, показа наскоро публикуваният неодитиран консолидиран отчет на дружеството. Към края на 2018 г. консолидираните активи на групата са 1.4 млрд. лв., което е 5% увеличение в сравнение с 2017 г.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *