Еврохолд се споразумя да купи българските активи на ЧЕЗ за 335 млн. евро

„Еврохолд България“ АД се споразумя да придобие бизнеса на чешката енергийна компания „ЧЕЗ Груп“ в България. Двете страни подписаха договора днес, 20 юни, се посочва в съобщение на сайта на „Еврохолд“.

Резултат с изображение за еврохолд

 

„Еврохолд“ ще плати 335 млн. евро за придобиването на активите на „ЧЕЗ Груп“ в България, като компанията ще финансира сделката с комбинация от собствен и заемен капитал.

Българският холдинг вече е подписал мандат с две глобални инвестиционни банки с богат опит в осигуряването на финансиране за подобни сделки, които да обезпечат необходимия заемен капитал.

В съобщението се уточнява, че целият висш мениджмънт на ЧЕЗ в България ще бъде запазен, за да се осигури плавен преход след придобиването на компанията от Еврохолд.

„Еврохолд“ вече е сформирал и консултативен съвет от експерти със солиден международен опит в бизнеса с дистрибуция на електроенергия, който ще консултира компанията в процеса на интеграция на дейността на ЧЕЗ България в структурата на холдинга. Допълнително, Еврохолд се е договорила висшият мениджмънт на ЧЕЗ България ЕАД, в това число и изпълнителният директор на дружеството, да остане в компанията, за да се гарантира плавен преходен период в управлението.

Структурата на „ЧЕЗ Груп“ в България включва електроразпределителното дружество „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, компанията за обществено снабдяване с електроенергия и лицензиран търговец „ЧЕЗ Електро България“ АД, лицензираният търговец на електроенергия „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, компанията за IT услуги „ЧЕЗ ИКТ България“ ЕАД, фотоволтаичният парк „Фри Енерджи Проджект Орешец“, дружеството за производство на електричество от биомаса „Бара Груп“ и „ЧЕЗ България“ ЕАД, която координира и управлява дейността на всички дружества на групата в страната.

Сделката по придобиването на бизнеса на „ЧЕЗ Груп“ в България ще бъде финализирана след одобрение от съответните регулаторни органи, информира  bnr.bg.

Консултанти на „Еврохолд“ по сделката са базираната в Лондон международна адвокатска кантора Morrison & Foerster и българската – „Стоева, Чомпалов и Знеполски“. Консултанти на ЧЕЗ Груп са адвокатските дружества Skils s.r.o. и „Пенков, Марков и партньори“.

„Еврохолд“ влезе по-късно в надпреварата за активите на енергийната компания, след като „Инерком“ не успя да осигури финансиране и не получи необходимите разрешения от регулаторните органи. Третият възможен собственик беше „Индия пауър“, но „Еврохолд“ получи правото на ексклузивни преговори.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *