Евро или евро?

Последните дни се разгоря дебат около предложението за евроизация. Най-интересното е, че това не е дебат между поддръжници и противници на еврото – това е дебат между различни типове поддръжници на еврото.
Някои искат евроизация сега, други я искат, но след няколко години. Някои искат евроизация само по официалния път, други са съгласни и на едностранна евроизация.

Всъщност, еврото и в момента е паралелна валута в България. Убедете се сами:- в евро се сключват договори за наем и продажби на имоти- десетки милиарди евро износ и внос на България е в евро- 53% от активите на банките са в евро- почти 50% от депозитите на граждани и фирми са в евро- над 70% от новите фирмени и жилищни кредити са в евро- около 90% от външните дългове и инвестиции са в евро

Евроизацията вече се случва спонтанно без големи политически спорове и дебати. За да продължи този процес е необходимо няколко технически пречки пред процеса да се премахнат (вкл. да се разреши плащането на данъци в евро).

От всичко казано ми се струва, че консенсусната позиция би била нито да се „въвежда“, нито да „не се въвежда“ еврото. Просто можем да оставим хората сами да си решат този въпрос за себе си. Това аз наричам спонтанна евроизация. Или парична конкуренция.

Георги Ангелов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *