Евро парламента гласува за по-екологични автомобили

Новите правила определят граница от 95 грама въглероден двуокис на километър (г/км) като средна величина за всички нови автомобили, продавани в ЕС, в сравнение със съществуващата граница от 130 г/км в момента.

Европейската комисия, изпълнителната власт на ЕС, предложи мерките да се прилагат от 2020 г., но може би този срок ще бъде удължен с една година след като преговорите продължиха месеци.

Германия, от името на своите създатели на луксозни автомобили, като Daimler и BMW, изказа мнение, че ще е истинско предизвикателство за индустрията прилагането на новите мерки.

При позоваване на немското лобиране, комисарят на ЕС за климата, Кони Хедегор, коментира на немски: „Ende gut, Alles gut.“ (Всичко е добре, когато свършва добре.)

„Радвам се, че сделката е била подписана, въпреки, че е доста амбициозна“, каза тя в изявление. Освен това добави, че индустрията, трябва да планира праз следващите месеци „идеи за след 2020 година“.

Защитниците на околната среда заявиха, че постепенното въвеждане означава, че само 95% от новите автомобили ще успеят да срещнат целта от 95 г/км през 2020 г., но все пак е напредък.

Въпреки, че на пленарната сесия на заседанието на Европейския парламент в Страсбург одобри проект на закон, членове на Зелената партия гласуваха против него.

Ребека Харм, съпредседател на групата на Зелените в Европейския парламент заяви, че отлагането след 2020-та е „срамно за германските производители на автомобили и ще забави развитието на нови технологии, за да предоставят по-ефективни и по-малко замърсяващи автомобили“.

Представители на ЕС заявиха, че се очаква държавите-членки да дадат окончателно одобрение през следващите седмици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *