Евтиният долар и скъпото злато се връщат

/© MorgueFile.com

Докато пазарите се колебаят, тъй като инвеститорите се тревожат за икономическите двигатели на глобалния растеж – китайския пазар, междубанковото кредитиране и перспективите за постепенно намаляване на стимулите в САЩ, се появяват все повече сигнали за поевтиняване на долара. Това означава поскъпване на суровините, търгувани в щатската валута.

От една страна, Фед изглежда е на път да използва нулевите краткосрочни лихви, за да компенсира ефекта от прекратяването на политиката на количествени улеснения, в размер на 85 млрд. долара месечно, по-късно тази година, пише MarketWatch.

На второ място, както европейската, така и японската икономики показват ясни признаци на стабилизиране.

Подобрението е особено забележимо в Испания и Италия. Засилването на испанската производствена активност показва, че страната е на път да излезе от рецесията. А в Италия потребителското доверие расте, което също дава сигнал за скорошно възстановяване.

В Рим, долната камара на парламента одобри пакет от мерки за стимулиране на икономиката, ограничаване на бюрокрацията и повишаване на разходите за инфраструктура.

В Япония икономическото доверие се повишава. Дефлацията отстъпи пред инфлацията и растежа на доходите е на път да освободи потребителските разходи. Дори пазарът на недвижими имоти в страната показва подобрение, като цените на жилищата в Токио са достигнали най-високите си нива от година и половина насам.

Не на последно място късите позиции срещу йената и златото бяха доста популярни доскоро, но в момента много от инвеститорите прибират печалби.

По данни на CFTC късите спекулативни залози срещу златото достигнаха през юни най-високото си ниво от 1990 г. насам

А фискалната корекция в САЩ се задълбочава, като полемиката по проблема ще се засили през септември с дебата за следващия федерален бюджет. Освен това отново ще се разразят споровте за повишаване на тавана на дълга през 2014 г., и както републиканците, така и демократите втвърдяват позициите си.

И най-накрая, перспективата за по-висока инфлация могат да се окажат възпиращи за долара. През последните 12 месеца ръстът на потребителските цени е слаб, но анализатори от Bank of America Merrill Lynch очакват той да се засили заради увеличение на потреблението в Китай и усилията на Япония да постигне инфлация от 2%. Поскъпването на борсово търгуваните стоки ще окаже допълнителен натиск върху долара.

И обратното, по-евтиният долар ще повдигне цените на суровините. Връщане към 50-дневната пълзяща средна на златото би означавало поскъпване с почти 20%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *