Евтиният петрол затруднява шистовия добив

Спадащите цени на петрола запокчват да изнервят енергийните компании в цял свят, особено занимаващите се с по-скъпия шистов добив в Северна Америка, пише Wall Steet Journal. За последния месец средните цени на суровия петрол са се понижили с 8%. Сортът брент, използван като бенчмарк за голяма част от световната търговия, достигна 90.05 долара за барел през миналата седмица – най-ниското ниво от 29 месеца. Търгуваният в САЩ петрол поевтиня до 85.77 долара, което е най-ниската цена от декември 2012 г.

Спирачка за фракинга

Сривът на цените може да се превърне в спирачка за щатския енергиен бум. При цени под 90 долара за барел, много от проектите за добив чрез хидравличен фракинг не са печеливши, показва доклад на Goldman Sachs. Голяма част от производителите покриват разходите си при цена от 80 или дори 85 долара за барел.

Според Пол Шанки, енергиен анализатор в Wolfe Research, първите фирми, които ще трябва да реагират на понижението на цените, са опериращите в по-ниско продуктивните шистови полета в Северна Дакота. „Все още не сме достигнали съвсем този момент, но още 4-5 долара спад ще принудят компаниите да редуцират бюджетите си“, отбелязва той. През миналата седмица акциите на компани като Continental Resource и Whiting Petroleum, чиито бизнес е фокусиран в находишето Bakken в Северна Дакота, се обезцениха с над 5%. Акциите на един от най-големите шистови производители Chesapeake Energy поевтиняха със 7%, а тези на Hercules Offshore – с 6.3%.

Търсене и предлагане

Основна причина за продължаващото понижение на цените е увеличаващото се предлагане на пазара, което обаче идва на фона на по-бавния от чакваното ръст на търсенето, най-вече в Китай. При спад на цените повечето компании не бързат да са първите, които свиват производството си, с надеждата, че някой от конкурентите им ще го направи пред тях. В повечето случаи производителите са хеджирали риска от временен намалеиие на цените.

Анализаторите изтъкват, че по-евтините горива ще са от полза за много сектори от икономиката, освен това някои нефтени полета като Eagle Ford Shale и Permian Basin в Тексас ще останат рентабилни и при значително по-ниски цени. „Ще трябва още по-значително падане на цените, за да има понижаване на производството. Обезценяването на суровините кара много инвеститори да се замислят за плановете си през следващите години, но още е рано да натискаме паник бутона“, пише в анализ на банката за енергийни инвестиции Tudor, Pickering, Holt & Co.

Дълготрайният спад на цените обаче става все по-вероятен сценарий според експертите. Barclays понижи прогнозата си за сорта брент до 93 долара за барел до края на годината, което е 12% по-ниско спрямо предишната оценка. За 2015 г. банката понижи прогнозата си за средната цена от 107 на 96 долара. Освен увеличаващият се добив в САЩ, фактор за понижаването на прогнозите е възстановяването на доставките от Либия, които бяха блокирани през последните години от размириците в африканската страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *