Евтиният петрол може да поощри туризма

Ниските цени на петрола и промените във валутните курсове ще доведат до ръст на туризма в световен мащаб тази година, прогнозира пред БНР Сандра Каваро от Световната туристическа организация. През 2015-а браншът отбеляза нарастване от 4 %, което се равнява на почти 1 милиард и 200 милиона души пътували зад граница.

Според Каваро, дестинации като Тунис, Турция или Франция могат да имат лек спад заради терористичните атаки в тези страни, но негативният ефект ще бъде компенсиран бързо. Тя сподели, че хората са все по-информирани за различни дестинации, които са ставали обект на терористична атака или потенциално биха станали жертва на такава.

Със сигурност хората се притесняват от това, но всички все по-ясно осъзнават факта, че това е глобално предизвикателство и практически всяко място може да стане обект на терористична атака.

„Нашите прогнози за 2016 г. са за продължаващ ръст на туризма, както и през миналата година. Тенденциите ще се запазят, както по отношение на спада на цените на петрола, така и при промените на валутните курсове“, каза Сандра Каваро.

Сигурността и безопасността на пътуването също ще бъдат водещи при избора на дестинация, но най-вече туристите ще обръщат внимание на валутните курсове. Тя посочи, че е трудно да се направи прогноза кои ще бъдат най-посещаваните дестинации тази година.

През последните години най-посещаваните дестинации не са се променили особено. Франция, Испания, САЩ и Италия продължават да бъдат най-често избирани от туристите. В списъка трябва да добавим и Китай. Не се очаква тази година да има особени промени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *