Евтиния и сняг до май в зимните курорти

Чужденците си тръгнаха, българите превзеха хотелите

В Банско дават легло и за 10 лв., Пампорово прави големи отстъпки за ученици

Удари часът на българите в зимните ни курорти. Нашенците, които не можеха да си позволят ски ваканция заради солените цени, от началото на април щурмуват Банско и Пампорово. Чужда реч се чува все по-рядко по пистите.

Цените на лифт картите и хотелите са наполовина. При добър късмет сняг ще има до края на месеца, обещават местните. „Уморихме се да говорим чужди езици, ще забравим българския“, шегуват се баби, които въртят частни квартири.

Хиляди българи се изсипаха по пистите над курорта Банско още в началото на месеца. Много наши туристи предпочетоха да отдъхват в планинското градче заедно с децата си, които са в пролетна ваканция. „Въведохме летните цени за нощувки още от 1 април. Само така ще привлечем българите. Иначе започват да кроят планове направо за почивка на морето“, обясни шефката на Съюза на туристическия бизнес в града Янка Рахова. Новите тарифи са с 30-40 на сто по-ниски. В частните квартири легло се намира и за 10-14 лв. В малките семейни хотели нощувката е по-скъпа и върви от 15 до 20 лв. Между 20 и 30 лв. на човек е стаята в тризвездните хотели, а за една звезда повече се плаща 10-20 лв. отгоре. „В тази цена влиза закуска. Предлагаме на туристите и много забавления“, посочи Рахова. Около Великден комплексите ще са пълни с нашенци. Тази година те правят доста резервации и за уикендите. Най-важното е, че в планината има много сняг и 17-те писти са отлично подготвени за любителите на белия спорт. „Времето е само за ски. Затова всички съоръжения вероятно ще работят до края на месеца“, допълни шефката на Съюза на туристическия бизнес в курорта.

„Ние също свалихме цените за постоянните си клиенти, те вече плащат по 35 лв. на ден, което е с 15 лв. по-малко“, обяви говорителят на ски център „Банско“ Иван Обрейков. За децата цената е 21 лв., а за младежите до 23 г. тарифата е 25 лв. на ден. Целта на община Банско е да превърне курорта в целогодишен. Защото тук има какво да се види по всяко време на годината. Гостите не пропускат възможността да се запознаят с историята на региона, както и с най-атрактивните паметници на културата, които са над 150 на брой. Най-посещавани са църквата „Света Троица“, църквата „Успение Богородично“, къщата музей „Никола Вапцаров“, къщата музей „Неофит Рилски“. От 4-5 години кметството залага на богатата културна програма и на много музикални събития през летните месеци. В града се провежда фолклорният фестивал „Между три планини“, в началото на месец август е традиционният джаз фест, следва фестивалът на народната македонска песен „Пирин фолк“.

Евтина ски ваканция за българи обещават и хотелиерите на Пампорово. „Гостите ни ще карат ски до Великден, а вероятно и след това“, убеден е шефът на най-голямото ски училище в курорта „Пампорово“ АД Любомир Санкийски. На 1 април в планинския комплекс пристигнаха последните 250 души организирани туристи от Англия и Ирландия. Всички писти в курорта са добре обработени и достъпни, а снегът на връх Снежанка е около метър. Цените на лифткартите вече са с 55% цени. За цял ден възрастните плащат 22 лв. за лифт, за малките цената е 12 лв. След 12,30 часа всеки ден скиорите могат да закупят и още по-евтината полудневна карта за съоръженията. Тази оферта е предпочитана от неорганизираните туристи, които идват свободно в курорта. Прекрасните условия и ненатоварените писти дават възможност и на ски учителите да сърфират по белите трасета и да се подготвят за състезанието на ски учителите в Банско на 10 април. „Поне 8 от купите ще са наши“, зарече се шефът на ски школото Любомир Санкийски. Основно българи през пролетта очакват и в Чепеларе. Снежната покривка в родопското градче е 70 см и условията са много добри, заяви председателят на сдружението на хотелиерите и ресторантьорите Съби Маданков. Всички съоръжения на връх Мечи чал работят. Офертите специално за ученици са много добри, а групите над 10 човека ползват 20% отстъпка. Целодневната карта е 20 лева за възрастни и 14 лева за деца.

Щиляна Чакърова

Владимир Симеонов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *