Евтини кредити за младите семейства

Удължават срока, в който майчинските са 90 на сто от заплатата

СОФИЯ. Евтини кредити за младите семейства предвижда Национална стратегия за демографско развитие за 2006-2020 г. Част от заемите ще бъдат погасявани от държавата при раждането на първо и второ дете. Ще се насърчават семействата, които живеят в брак и се грижат добре за децата си. Ще се търсят и допълнителни стимули за отговорните родители, съобщи социалният министър Емилия Масларова. Обмисля се например да се удължи срокът, в който размерът на майчинството е 90% от заплатата. Сега той е 135 дни, след тях се плащат само 160 лева.

Стратегията предвижда намаляване на детската смъртност, която сега е три пъти по-висока, отколкото в европейските страни. Задължителни ще станат отново женските и детските консултации. Ще се търсят и начини да бъдат върнати българите от чужбина. От 1992 г. до 2001 г. страната ни са напуснали 217 000 души. Повечето са на възраст 20-35 г., с високо образование и квалификация. За последните 14 г. сме намалели с 1,2 млн. души. В края на 2004 г. населението на България е било 7 761 049 души, като за една година е намаляло с 0,5%.

Необходимите средства за изпълнение на стратегията ще бъдат предвиждани в изготвяни всяка година програми, заяви Масларова. Част от парите ще бъдат заложени още в бюджета за 2007 г.

Лили Войнова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *