Евтин бензин до средата на следващата година

Петролът регистрира най-резкия си спад от 2008 г. насам, достигайки ценови нива на международните пазари, регистрирани за последно през 2010 г.

Пред БНР Валентин Кънев, председател на Балканската и Черноморска петролна и газова асоциация, прогнозира, че цените на суровината вероятно няма да тръгнат нагоре чак до втората половина на следващата година.

„В момента цената на бензина и дизела на нашите бензиностанции е най-ниската в Европейския съюз“, отчита Кънев. „Гледайки статистиката в сайта на Европейския енергиен портал, там може да забележим някои особености. Българските горива са най-евтини в ЕС в момента. От друга страна, там са показани и други данни – цената на доставка плюс дистрибуция не е от най-ниските, т.е. като се извадят данъците и акциза се вижда, че цената на горивата не е най-ниска. В момента ние се намираме в една турболентност на цените“.

„По прогнозите за следващото тримесечие е, че потреблението ще продължава да пада. Търсенето на петрол ще бъде по-малко от предлагането. Това ще продължи до средата на следващата година, което означава, че тази тенденция до тогава би трябвало да се запази. В средата и края на следващата година ще имаме възстановяване и ръст на потреблението, което може да предположи увеличаване на цената“, смята Кънев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *