Евтин долар, скъп петрол и проблемни пазари

Щатският долар се понижи до 3-годишно дъно спрямо йената в петък сутринта, след подновените опасения около силата на американската икономика и по-високата инфлация. Капиталовите пазари в Азия направиха сериозно понижение, а създалата се паника накара много инвеститори да хеджират позициите си с фючърси на злато и петрол и държавни ценни книжа, коментира Ройтерс.
Слабите американски данни и предупрежденията от председателя на ФЕД Бернанке за възможен фалит на някой малки американски банки, допълнително повиши очакванията на пазара за още лихвени съкращения. Повечето анализатори вече предвиждат скорошна рецесия за американската икономика.
Азиатските пазари паднаха с повече от 1%, а европейските индекси се очаква да отворят също с известно понижение. Доларът падна до 104.58 йени, което е най-ниското му ниво от май 2005 г. В момента щатската валута се разменя за $1.5235 за евро, което е ново негово дъно.
Американският лек петрол удари нивото $103 за барел, като вече е по-скъп дори от преизчисления с инфлацията връх от 1980 г. на $102.53 за барел. Енергийната суровина поскъпна заради евтиния долар и техническите проблеми в европейски газов терминал и проблеми с петролопровод в Еквадор. Златото също поскъпна до нов връх на $973.10 за трой-унция, което е с 16% по-високо от началото на годината и само на 3% от $1000.
„Повечето инвестиционни фондове пренасочват парите си към стоковите пазари, за да неутрализират инфлацията и да ги предпазят от рисковете на изнервените капиталови пазари“, коментира сингапурски анализатор. В момента петролът се търгува при ниво от $102.73 за барел, докато златото се разменя за $974.60 за трой-унция.
Азиатските акции понижиха стойността си тази нощ, като инфлацията там е с 10-годишен връх на 0.8%. Тази обстановка ще се отрази негативно на ипотечния пазар и на износа. Широкият регионален индекс MSCI падна с 1.3%, докато японският борсов измерител Nikkei затвори с 2.5% надолу до 13571.31 пункта.
Вчера американската борса приключи също на червено, като индустриалният индекс Dow Jones се раздели с 0.9% от стойността си и затвори на ниво 12,582.18 пункта. Широкият индекс S&P500 се понижи с 1% до 2331.57 пункта. В ущърб за индексите бяха не само слабите икономически данни от САЩ, но и изнесената новина за големи тримесечни загуби от AIG.
На дневен ред днес ще са данните за инфлацията в Еврозоната, потребителските разходи в САЩ, и чикагският индекс за потребителското доверие. Инвеститорите търсещи спасение от хаоса на пазарите, започнаха да изкупуват американски и японски дългови книжа, като така доходността на 10-годишните U.S. Treasury падна до 3.63%.
В унисон със слабото представяне „навън“, родният ни капиталов пазар отвори с понижение на индексите и сравнително нисък обем. Към момента и четирите борсови измерителя са надолу, а равнопретегленият BGTR30 се понижава с 1.60%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *