Едва 167.9 милиарда евро отпусна ЕЦБ

Европейската централна банка отпусна на банките в еврозоната 167.9 милиарда евро в седмичния си аукцион, като това е най-малкия обем от отпуснати краткосрочни заеми откакто ЕЦБ започна да гарантира неограничена ликвидност през миналия октомври и най-малка сума за седмичен аукцион на централната банка от средата на миналия септември.

Банките изглежда чакат първия аукцион за 12-месечни кредити за рефинансиране на първичните дилъри, който ще се проведе в 16:20 ч. днес, но резултатите от него ще бъдат оповестени утре.

Според проучване на Reuters инвеститорите очакват ЕЦБ да отпусне 300 млрд. евро в операцията за 12-месечни заеми.

В същото време обемът на овърнайт депозитите на търговските банки в ЕЦБ намалява.

От финансовата институция съобщават, че банковите депозити са намалели до 12.555 милиарда евро на 22 юни, от 12.719 млрд. евро в понеделник.

В същото време европейските банки са взели овърнайт заеми за 554 милиона евро, спрямо 549 милиона евро за предходния ден.

През януари обемът на овърнайт депозитите достигна рекордните 315 млрд. евро, но след това падна рязко с понижението на лихвените проценти на ЕЦБ, като от 13 май разликата между ставките за рефинансиране и депозит е едва 75 базисни пункта.

Money.Bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *