Едва 927 души притежават половината от всички Bitcoin по света

Едва 927 души контролират половината от всички Bitcoin единици по света. Това твърди анализаторът и предприемач Ристо Пиетила от Финландия. Той е направил собствен анализ на състоянието на виртуалната валута на база на информация от Bitcoinrichlist.com и услугата Blockchain, която проследява транзакциите на Bitcoin.

Тъй като цената на Bitcoin се променя постоянно, Пиетила е използвал за база състоянието на валутата на 3-ти декември т.г. Тогава цената на един Bitcoin беше 1000 долара.

Данните на Пиетила показват, че до момента са генерирани около 12 млн. Bitcoin единици. Когато техният брой достигне 21 млн. създаването на нови виртуални монети ще бъде преустановено.

47 души притежават 28.9% от тези 12 млн. Bitcoin-а. Други 880 притежават 21.5% Други 10 хил. души пък се разполагат с 24.8% от дигиталните монети. Така за всички останали остават само 20.7% от тези 12-те млн. монети. Процентът е по-малък, защото около 500 хил. Bitcoin-а са извън обръщение тъй като са конфискувани от властите или хората са загубили паролите за виртуалните си портфейли. Общо Bitcoin се използва от малко над 1 млн. души по света.

При сегашните високи цени на Bitcoin, притежаването на голям брой от виртуалните монети означава и доста сериозно богатство. Пиетила изчислява, че всеки един от 47-те души с най-много виртуални монети, разполага с техен брой, който е равностоен на поне 10 млн. долара. Тъй като Bitcoin е анонимна платформа, няма как да се знае кои са тези хора и колко големи са богатствата им.

Ясно е, че сред тях попадат братята-близнаци и интернет предприемачи Винклевос. Те са едни от най-големите привърженици на Bitcoin и през ноември обявиха, че капитализацията на виртуалната валута има потенциал да достигне 400 млрд. долара.

В 47-те най-големи поддръжници на Bitcoin е и Роджър Вер. Той е т.нар. ангел инвеститор и през последните няколко години виртуалната валута е негов основен фокус. Той толкова вярва в нея, че дори е раздавал Bitcoin безплатно на хората. Това дори му донася прякора „Исусът на Bitcoin“. Той е инвестирал милиони долари в Bitcoin-ориентирани компании и смята, че валутата може промени света към по-добро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *