Едвин Сугарев: Борисов трябва да подаде оставка

По думите на Сугарев с това свое изказване Борисов на практика заявява, че американските посланици са преписвали от жълтата преса и с това са захранвали Външния департамент на САЩ.
Според Сугарев премиерът трябва да си подаде оставката заради зависимостите от своето минало.
„Той разглежда Уикилийкс като някаква медия, а това просто не е така. Става дума за сайт, който едно към едно публикува грамите на американски посланици от целия свят, с които се е сдобил по един наистина леко криминален начин. Самата работа на дипломатите е намирането на секретни източници на информация и всеки посланик се грижи да има такива. Той се грижи съответно и за тяхната достоверност“, добави анализаторът.
Според него информацията, включена в грамите, е вярна. „Един американски дипломат никога не би си позволил да прати в такъв специален доклад неща, които не са проверени. Не забравяйте, че в случая става въпрос за една много специална грама, която не само е с много висока степен на секретност, но която е минала през прочита и одобрението на всички важни съветници в американското посолство“, каза Едвин Сугарев.
По думите му от грамите става ясно, че Борисов очаква от американските посланици да му кажат какво да прави и как да се държи в определени ситуации.
„Това е недопустимо за един български премиер, но не то е най-смущаващото според мен. Най-смущаваща е другата зависимост, която става много ясна от параграф 14 от доклада на Байърли, където става дума за зависимостите му от Валентин Златев. Това е нещо, за което тогава никой не е говорил, става дума за 2006 година. Това е актуална тема днес, когато става дума за руските енергийни проекти и по-специално за АЕЦ Белене“, заяви Сугарев.
Той цитира фрагмент от доклада на Байърли, в който се споменава че Борисов (тогава кмет на София) ангажира Лукойл в много публично-частни партньорства – да дава асфалт за поправка на софийските улици и т.н., но и да се грижи за паметника на съветската армия. „Излиза, че Бойко Борисов, който толкова скърби за убития от комунистите свой дядо, ангажира не друг, а именно руският наместник в България с грижи за паметника на съветската армия“, каза Едвин Сугарев.
Според него американското разузнаване разполага с данни, които могат да компрометират Бойко Борисов, но в същото време те са известни и на руснаците. „Това прави неговата позиция като министър-председател изключително опасна за бъдещето на страната и той просто би трябвало да си подаде оставката“, категоричен бе Сугарев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *