Един милиард по цял свят гасят осветлението в „Часът на Земята“

София /КРОСС/ Тази вечер в 20,30 ч. над 1 милиард души в 125 държави и над 40 български града ще изключат осветлението за един час и ще се включат в „Часът на Земята“. Идеята не е да се пести ток, а символично да се покаже, че е време за сериозни действия срещу промените в климата.
Започнал като кампания, приканваща жителите на Сидни да угасят осветлението за един час, „Часът на Земята“ се разрастна и стана една от най-сериозните световни инициативи за борба с климатичните промени.
 
 
 
„Часът на Земята“ започна през 2007 г. в Сидни, Австралия, където 2,2 милиона домакинства и фирми угасиха осветлението си за един час, за да покажат, че е време да се предприемат реални стъпки срещу промените в климата. През 2008 г. това събитие стана глобално движение с повече от 100 милиона участници в 35 държави. През 2009 г. в „Часът на Земята“ се включиха 4189 града в 88 държави.
 
През 2010 г. „Часът на Земята“ подобри рекорда си, защото в инициативата се включват вече 125 държави и територии. „Часът на Земята 2010″ ще се разпростре от Арктика до Антарктика, от Монголия до Аржентина, от островите Кук до Русия. По време на „Часът на Земята 2010“ ще угасне осветлението на някои от най-познатите места на планетата.
 
Четири от петте най-високи сгради в света ще потънат в мрак – извисяващата се на 800 метра Бурж Калифа в Обединените арабски емирства, Си Ен Тауър в Торонто, Тайпей 101 в Тайпе и Уилис (Сиърс) Тауър в Чикаго.
 
Досега патрони на „Часът на Земята“ са били носителят на Нобелова награда за мир архиепископ Дезмънд Туту, многократно награждаваните актриси Кейт Бланшет и Лив Улман, руската тенисистка Елена Дементиева, рок изпълнителите Аланис Морисет, „Линкин Парк“, „Колдплей“ и Нина Першон от „Кардигънс“.
 
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви: „Посланието на „Часът на Земята“ е просто. Климатичните промени тревожат всички нас. Решенията са ясни и по силите на хората, обществата, компаниите и правителствата по цялото земно кълбо. „Часът на Земята“ е както предупреждение, така и лъч надежда. Като изключат ненужното осветление за един час, хората ще направят символичен жест, който може да вдъхнови промяната, от която толкова се нуждаем. Докато гледаме как светлината угасват от континент на континент, нека помислим колко крехко и важно е природното ни наследство и да си обещаем, че ще го опазим в името на устойчиво бъдеще за всички нас“.
 
Днес от 19.00 ч. в София WWF организира светлинно шествие от НДК по бул. „Витоша“ до градината на Народния театър. От 20.30 ч., когато стартира „Часът на Земята“, в градината на Народния театър ще започне концерт без озвучаване на светлината на факли.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *