Един сейф, моля!

 
 

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Търсят се сейфове!

Гърците се страхуват за парите си. Те масово източват своите спестявания от банковите сметки, като се стремят да ги скрият на сигурно място – в мазетата на банките, където са сейфовете. Основателни ли са обаче тревогите?

 
„Не мога да Ви помогна. За съжаление всички сейфове са заети. Списъкът с чакащи е дълъг“, пояснява услужливо служителят в атински банков филиал. Много гърци са дълбоко разколебани заради кризата. Тревогата за парите им расте в всеки изминал ден. От седмици се вихрят слухове, че Европейският съюз щял да отнеме на гърците еврото, щял да нареди завръщане към драхмите – новите банкноти отдавна били отпечатани.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Пари „в нелегалност“
Слуховете – по-силни от истината
Всички експерти причисляват тази „информация“ към сферата на фантасмагориите. Страхът обаче си остава. За да спасят спестяванията си, много гърци отиват сега „в нелегалност“ – а именно в трезорните помещения в мазетата на банките, където са вградени сейфовете. За един малък сейф се плаща 12 евро наем на година. Някои гърци прехвърлят спестяванията си направо в чужбина – главно в Кипър, Швейцария или Великобритания.
Според информации на Гръцката банка влоговете в гръцките банки са паднали между декември 2009 и февруари 2010 година от 271 милиарда и 300 милиона евро на 263 милиарда и 200 милиона евро, т.е. минус от 8 милиарда и 100 милиона евро. Атински банкери съобщават, че през март тази тенденция се е ускорила. Множеството слухове на финансовите пазари предизвикаха допълнителна несигурност. По данни на германското министерство на финансите не може да става и дума за ситуация, която да би могла да обоснове тревогите. Но напоследък също и еврото не можа да се възстанови и все още се намира под натиск.
Паника в Гърция
Слуховете, че правителството в Атина искало да прекрои мъчително уговорения с Европейския съюз помощен пакет и че искало да предотврати намеса на Международния валутен фонд поради тревогата от още по-строги предписания за икономии, доведоха до паническа разпродажба на гръцки държавни облигации.
За пръв път след влизането в еврозоната рендитите за облигациите с десетгодишен срок надхвърлиха 7 процента. Тази огромни рискови добавки отразяват тревогата от евентуална неплатежоспособност на Гърция. Те оскъпяват кредитите, водят до по-нататъшен растеж на планината от дългове, което пък обременява рейтинга за кредитоспособност. Всъщност с обещанието си за подкрепа европейските правителствени ръководители се надяваха на евентуално успокоение на финансовите пазари…
 

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *