Еднакви доходи, различни осигуровки

За първи път от тази година се въведоха минимални прагове за самоосигуряващите се лица. Това означава, че те трябва да плащат различни по размер осигуровки на базата на спечелените от тях доходи. Принципът е: който печели повече, плаща повече.
Според Кодекса за социално осигуряване при доход до 5 400 лева, минималният осигурителен доход е 420 лева. В диапазона 5401 лева до 6 500 лева минималният праг е 450 лева, от 6501 лв. до 7 500 лева е 500 лева, а над 7 500 лева – 550 лева.

Оказа се обаче, че ако двама самоосигуряващи се печелят една и съща сума, те ще плащат различни по размер осигуровки. Според счетоводителя на свободна практика Преслав Недев това е напълно несправедливо. Той даде пример с двама души спечелят 5 000 лева за годината. Единият, който през 2009 г. е плащал осигуровки на 260 лева, тази година ще плаща върху основа 420 лева. „Условно ще го наречем „тарикат”, защото е крил истинските си приходи”, допълни Недев. По думите му – другият, който е декларирал всичко и тогава е спечели 5500, тази година ще плати осигуровки за 450 лева. „Това означава, че той ще бъде наказан за това, че си е декларирал всичките приходи коректно и честно”, категоричен е Недев.

Според Националната агенция за приходите законовите текстове са напълно справедливи, заяви говорителят на ведомството Росен Бъчваров. С последните законодателни промени се въвежда един диференциран осигурителен доход, според който хората, които са получавали различни доходи през 2009 г. и са ги декларирали през 2010 г., сега – през 2011 г. плащат различни осигурителни вноски (вноски върху различен осигурителен праг), обясни от своя страна говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров. Това означава, че номинално доходът на двамата може да е еднакъв, но осигурителната основа е различна.
„Казано с други думи – човек, който е получил по-висок доход за предходен период, трябва сега да се осигурява на по-висок осигурителен праг, което е логично и нормално”, категоричен е Бъчваров. Той допълни, че винаги, когато се внасят аваносово осигурителни вноски, се извършва годишно преизчисляване на вноските на годишна база.

Преслав Недев счита, че за да се постигне справедливост, трябва да се направят промени в Кодекса за социално осигуряване или новите текстове да бъдат отменени от конституционния съд. Недев бе категоричен, че ако текстовете не отпаднат, ще бъдат ощетени хората със свободни професии – адвокати, журналисти, счетоводители.

Въпреки че става дума за няколко десетки до сто лева повече на година, важен е принципът, категоричен е счетоводителят. Според него така ще се насърчи укриването на реалните доходи на самоосигуряващите се, които ще целят официално за следващи година да попаднат в по-ниския диапазон на доходи и следователно да плащат по-ниски осигуровки. В действителност обаче истинските им доходи ще останат недекларирани.

tmp = Get_Cookie(„article_fontsize“);
if(tmp != null && tmp > 9) {
document.getElementById(„contenttext“).style.fontSize = tmp + „px“;
document.getElementById(„contenttext“).style.lineHeight = (parseInt(tmp) + 4) + „px“;
}

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *