Една динамична година за финансовия сектор

2007 г. бе изключително успешна за небанковия финансов сектор, динамична за неговото развитие и изпълнена с предизвикателства, породени от приемането на България в ЕС и интензивно променяща се финансова сфера. Това е обобщителната оценка на Комисията за финансов надзор в обзорната публикация „ГОДИШНИ РЕЗУЛТАТИ ОТ ДЕЙНОСТТА НА КФН“.

В публикацията намираме ред интересни данни за финансовите аспекти на 2007г. за България.

Интересно е, че в показателите, характеризиращи дълбочината на небанковото финансовото посредничеството се забелязва значителен ръст. Процентът на пазарната капитализация от БВП е надхвърлил 50% през годината и отбеляза значителен ръст в резултат от скока в стойността на капитализацията на борсата.

През 2007 г. Комисията е издала лиценз или съответно разрешение за извършване на дейност на 2 инвестиционни посредника, 6 управляващи дружества, 20 дружества със специална инвестиционна цел (включително дружеството получило лиценз на днешното заседание), 1 застрахователи в сферата на общо застраховане, 3 застрахователи в сферата на животозастраховането и 2 здравноосигурителни дружества.

Също така КФН е издала разрешение на 15 управляващи дружества да организират и управляват 25 договорни фонда и разрешения на три пенсионноосигурителни дружества за управление на 3 фонда за допълнително пенсионно осигуряване и 2 доброволни пенсионни фонда по професионални схеми.

Един инвестиционен посредник доброволно се е отказал от лиценза си.

В регистъра на публичните дружества и други емитенти на ценни книжа за годината са били вписани 39 нови дружества и са били отписани 23 дружества.

През 2007 г. Комисията за финансов надзор е извършила общо 159 проверки на място в поднадзорните лица.

Относно международната дейност на „Надзора“ е интересно, че през 2007 г. КФН е сключила меморандум със Сръбската комисия за ценни книжа и финансови пазари, с което броят на подписаните меморандуми става 18.

Откъм законодателна дейност, КФН е работила главно в насока изпълнение на поетите от страната ангажименти за синхронизиране на българското законодателство с Европейското. В тази връзка комисията е изработила Закон за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ), както и закони за изменение и допълнение на няколко нормативни акта, засягащи финансовите пазари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *