Една пета от горската сеч в България е била извършвана незаконно

В предаването „Неделя 150“ той обяви, че досега с голям процент от изсечената дървесина е имало злоупотреби, но се очаква това да се промени с новия закон за горите:
„С новия закон за горите се цели спирането на кражбите на дървесина. Точно затова е разделена стопанската дейност от контрола. Докато преди този, който сечеше, той се самоконтролираше. Направете сметка, че в България се добиваха седем-осем милиона кубически метра дървесина, значи около милион и половина минимум са изчезвали без документи и не по регламентирания начин“.
Според него, новите директори на горските стопанства, част от които според някои информации в медиите, са сътрудници на бившата ДС, са спечелили конкурсите за тези места. По думите му тези директори са цветът на българската горска система и са най-добрите кадри.
Емил Димитров коментира и защо се налага промяна в Закона за лова, свързана с представителните ловни стопанства:
„В момента с промяна в Закона за лова, двете ни представителни ловни стопанства „Воден“ и „Искър“ преминават от Министерски съвет, както всички останали към Министерство на земеделието. Това беше една недомислица на предишното законодателство, а може би не е толкова недомислица, но така е преценено тези стопанства да бъдат на разпореждане на Министерски съвет. Първо е несвойствена дейност за главния секретар на Министерски съвет, второ – получава се един дискомфорт между отделните институции“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *