Една пета от земеделската земя в Китай е замърсена

Една пета от земеделската земя в Китай е замърсена, особено в южния оризов пояс на страната, според отрезвяващ правителствен доклад, класифициран до преди време като „държавна тайна”, пише Файненшъл таймс.

Замърсяването на почвата, включително с опасни за живота елементи като кадмий, арсен, живак и олово, е особено силно в делтите на Янцзъ и Перлената река, и като цяло в южната част на страната, където се отглежда ориз, сочи докладът. Разкрития на китайските медии от преди време сочеха, че има значително замърсяване с кадмий, в райони на провинция Хунан, където се отглежда ориз, което стана повод за национална тревога.

„Има очевидна връзка между замърсяването и здравето на хората, затова използвахме юридически канали, за да бъде публикуван този документ. Прозрачността на документите е част от изграждането на върховенството на закона”, казва юристът Дон Джънуей, чието искане за достъп до информацията, по отношение на изследванията на властите от 2005 – 2010, е довело до декласифициране на доклада, който дотогава е бил държавна тайна, през 2013.

Дон сочи, че докладът е бил декласифициран от Държавния съвет, китайския кабинет.

Докладът, изготвен съвместно от министерствата на околната среда и на министерството на земята и ресурсите, които контролират както мините, така и земеделската земя, класифицира наличието на тежки метали и пестициди. Анализът е започнал през 2005 и е приключил през декември 2013.

В него се сочи, че при една трета от земите в минните райони замърсяванията надвишават националните стандарти.

Публичният натиск накара китайското правителство да споделя повече информация относно замърсяването на въздуха, а траещите седмици вълни от смог са във фокуса на вниманието и на исканията за предприемане на действия от властите в големите урбанизирани зони.

Китай, обаче, остава чувствителен по отношение на публикуването на информация, която може да покаже вината на регионалните правителства и на любимите на Пекин корпорации.

В петък начален учител, който организира селяните срещу местен металургичен комбинат в провинция Хунан бе осъден на три и половина години затвор. По-образован от съседите си, Чън Фънйън им показал как малки рибки измират, ако ги поставиш в буркан с хромна шлака от завода. Селяните потрошили офисите на завода през ноември 2012, след като компанията не изплатила договорената компенсация от 50 000 юана (8064 долара).

„Това е чест случай за това как обикновените хора се борят за опазването на околната среда, но биват смачквани”, казва адвокатът Ся Цзун, един от юристите, които поеха като доброволци защитата на шестимата селяни, обвинени в „нарушаване на обществения ред”.

Въпреки че страховете за екологичните щети нарастват и сред по-богатите жители на градовете, доста по-вероятно е наказания да отнесат активистите сред по-бедните, селски райони.

Здравето на селяните, на реколтата и животните са много тежко засегнати от замърсяванията на почвата и водата, но местните правителства не реагират, защото са силно зависими от големите замърсители – като фабрики и мини.

Провинция Хунан е най-големият производител на ориз, но приютява и най-важните мини за олово, цинк и редки метали, както и на съпътстващите ги металургични комбинати. Вече има пилотни схеми за трайно спиране на производството на ориз в някои райони и заместването им с нехранителни култури, като памук, цветя и черници.

Промяната към нехранителни култури е най-лесният и най-евтиният начин за справяне с проблема, казва Лю Цзънсън, от Китайската академия по геологични науки, чийто доклад за степента на замърсяването с олово в селата отдалечени от индустриалните замърсители е бил поискан лично от премиера Вън Цзябао през 2008.

От трите проблема със замърсяването в Китай – при почвата, водата и въздуха, този с почвата е смятан за най-трудния за справяне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *