Една прашинка от депозитите в КТБ може да насочи Българска фондова борса на север

Краткото рали след съставянето на правителство не успя да изкара пазара от низходящия тренд около SOFIX 530 пункта и цените отново се насочиха надолу, намирайки подкрепа в зоната 515 пункта. Вече четвърта седмица търговията се случва в тесния рейндж 515 – 520 пункта. Страничното движение отново доближи индекса до низходящата тренд линия, където вероятно ще се формира ново насочено движение.

Очевидно на пазара през последните месеци няма нови пари, които да купуват акции. От друга страна излизащите пари намаляха, което е видно от ниските обороти и невъзможността на индекса да направи ново дъно, поне засега. В това състояние на пазара дори съвсем малък нов ресурс може да пречупи низходящия тренд и да насочи пазара на север.

Логично е банките, през които ФГВБ ще изплаща гарантираните депозити от КТБ, да предложат на потенциалните си клиенти управляваните от тях договорни фондове. През последните дни медиите показват представители на финансовия бизнес, които предлагат на вложителите в КТБ да помислят за алтернативи на ниските лихви. Разбира се, много малка част в процент от този огромен ресурс можем да очакваме ще се насочи към борсата по редица причини, но и борсата в момента се нуждае от съвсем малко, за да формира възходящ тренд.

Техническа индикация за формиране на нов възходящ импулс към SOFIX 550 и 590 пункта ще бъде ръст на индекса над 520. Като стоп ниво може да бъде използвана зоната на подкрепа около 515 пункта.

Друг повод за оптимизъм са котировките на българските държавни ценни книжа с падеж 2024 г. на долната графика. Цената им преодоля консолидацията около номинала и формира възходящ тренд. Това показва, че оценките на риска на инвеститорите се подобряват и вече са дори над нивата от преди банковите паники.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *