Една фактура стига, за да си вземеш ДДС

Счетоводителите ще работят по-малко от догодина

Търговията със страните от съюза става по-лесна

Както бракът преобръща живота на човека, така и влизането ни в европейското семейство ще промени отношенията между българските фирми и партньорите им в ЕС. Те ще разчитат на много по-голяма коректност помежду си, а нарушителите ще бъдат преследвани не само от българските, но и от всички европейски данъчни инспектори. България става част от една общност, затова пада митническият контрол на границите със страни от ЕС. Ако родна фирма купува стоки от Германия, тя няма да плаща ДДС при внасянето им в страната. Няма да се блокират пари на фирмата. Вместо това само ще се начислява задължение по ДДС в счетоводството.

–––––––––––––––––––––––––––

Променя се и облагането с ДДС на финансовия лизинг. Сега при разсрочена покупка на кола 20% ДДС се плаща при всяка вноска. От догодина целият налог ще се издължава при предаването на ключовете на купувача. Облекчение е, че ДДС няма да се начислява върху лихвите по финансовия лизинг, а компаниите ще го правят по желание. Въпреки това лизинговите фирми ще имат право на пълен данъчен кредит за платения до търговската верига ДДС.

–––––––––––––––––––––––––––

Фирмите ще се регистрират задължително по ДДС при оборот за последните 12 месеца от 50 хил. лв. Но в този оборот ще се включват и сделките с 0% ДДС като финансови и застрахователни услуги. Освен това всички фирми ще могат доброволно да се регистрират по ДДС без значение какъв е оборотът им. На училища, университети и фондации, които не извършват стопанска дейност, догодина може да им се наложи да се регистрират по ДДС. Това ще стане, ако купуват стоки за над 50 хил. лв. от страни от ЕС. В България ще трябва да се регистрират по ДДС и европейски компании, които извършват доставки в страната за над 75 хил. лв. или извършват доставки на стоки с монтажа и инсталацията им.

Първата съществена промяна след 1 януари е, че сделките в страните от общността вече няма да бъдат внос или износ. Ако българска фирма купува стоки от германски доставчик, родната компания ще извършва „придобиване“, а партньорът й – „доставка“. ДДС няма да се плаща при обмитяване на границата. Затова германската фирма ще начислява 0% данък във фактурата. След това българската компания сама трябва да си начисли данъчно задължение от 20% ДДС. Ако фирмата е регистрирана по ДДС и препродаде стоките или ги вложи в производството си, има право на данъчен кредит на същата стойност. Например, ако купи стоки за 100 лв., трябва да си начисли ДДС от 20 лв. След като ги продаде, има право на 20 лв. данъчен кредит. Разликата е, че сега при вноса фирмата трябва реално да плати 20 лв. ДДС в бюджета, а по-късно тези пари ще й бъдат върнати. От 2007 г. няма да има такова движение на пари и търговията ще се облекчи. В обратния случай – ако българска компания продава стоки в Германия, ще си начислява 0% ДДС и ще има право на данъчен кредит за платения от предишните доставчици по веригата налог. Немската фирма пък ще трябва да си калкулира данъчно задължение от 16% ДДС, какъвто е размерът на данъка в Германия.

Съществено облекчение ще има при покупки на стари коли от ЕС. Ако българин си купи автомобил директно от германец, въобще няма да плаща ДДС. Ако пазарувате от автокъща, налог ще се плаща, но само върху печалбата на търговеца. Така размерът на данъка ще бъде многократно по-нисък, отколкото сега.

Продажбата на нови сгради и имоти в регулация от регистрирани по ДДС фирми ще се облагат с налог, както и сега. Но ДДС пада за постройки на възраст над 5 години. Например, ако сега един апартамент на 10 години се продава от регистрирана по ДДС фирма, данъкът трябва да се плати. Догодина това задължение ще отпадне, а фирмата ще може да начислява ДДС по желание.

Облекчение за бизнеса е и възможността да се тегли данъчен кредит при промяна на предназначението на зданията. Например сега застрахователна компания си купува сграда за централния си офис. Тъй като застраховките са освободени от ДДС, компанията няма право на данъчен кредит за тази сграда. Но е възможно след 4 години да започне да използва сградата за облагаеми с ДДС сделки, като например да я дава под наем. В този случай новият закон дава право на данъчен кредит на застрахователя.

Положителна промяна за бизнеса ще бъде възможността да си тегли данъчен кредит по ДДС за износ на услуги в страни извън ЕС. Сега това е възможно само за софтуера и транспортните услуги. От догодина ДДС

–––––––––––––––––––––––––––

ще се връща и за износ на рекламни клипове

–––––––––––––––––––––––––––

архитектурни проекти или български песни.

Бизнесът ще бъде много облекчен и с връщането на ДДС. Падат всички бариери за възстановяване на данъчния кредит. За да го теглят, за фирмите е достатъчно да имат фактура и да използват стоките за облагаеми доставки. Отпадат изискванията за подаване на данъчни декларации и за включването на ДДС в счетоводството си. Съществената промяна за износителите, е че „ДДС сметките“ ще бъдат закрити, а блокираните в тях пари – освободени. В ежедневната работа на фирмите промяна няма да има. Само счетоводителите ще попълват по-малко платежни нареждания, защото цялата цена на сделката ще се превежда по една сметка на доставчика.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *