Едностранната евроизация = външен дълг

Изключително важно е България да запази валутния си борд до влизането в Еврозоната. Това е котва на стабилност за страната, особено важна в сегашната ситуация. Това каза Марко Анонциата, главен икономист на УниКредит Груп на дискусия на УниКредит Груп, посветена на присъединяването на страните от Централна и Източна Европа в Еврозоната. Дискусията, в която участваха и анализатора от УниКредит Груп Мартин Блум и Джулия Кирали, заместник-управител на Централната банка на Унгария, се проведе в рамките на Годишната среща на ЕВВР в Лондон.

„Колкото по-скоро влезем в Еврозоната, толкова по-добре. Ние отдавна се справяме с негативите от фиксирания курс и сега трябва да направим всички усилия, за да приемем еврото максимално бързо”, посочи и Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк.

Участниците в бизнес дискусията се обединиха около мнението, че приемането на еврото едностранно не е приемлива възможност за страните от ЦИЕ. „Освен че би било доста трудно без подкрепата на Европейската централна банка, приемането на единната валута едностранно от някоя държава означава натрупване на голям външен дълг и зависимост от външното финансиране”, обясни Блум.

Спорен остана въпросът дали насрочването на конкретна дата за приемане на еврото е правилно. Аргументите в полза на ангажиране с определени срокове бяха, че по този начин не се бавят реформите, необходими за присъединяване към Еврозоната. „Нашият опит, за съжаление, показва, че определянето на конкретни дати е добра практика, стига те да се изпълняват. Унгария обаче досега изпуска и двете дати, с които се ангажира – през 2006 г. и 2010 г. Не искаме да посочваме конкретни срокове за приемане на еврото преди да сме абсолютно сигурни, че ще се справим с тях”, каза заместник-управителя на Унгарската централна банка Джулия Кирали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *